Deze broek van Norton is niet te hacken

Antivirusfirma Norton werkt samen met kledingmaker Betabrand aan een spijkerbroek en een jasje, met zakken die zijn gemaakt van RFID-werende stoffen. Daardoor wordt het voor criminelen lastiger om op afstand paspoorten en bankpassen te hacken.

Norton waarschuwt dat er het komende jaar naar schatting 10 miljoen identiteitsbewijzen worden gestolen door kwaadwillenden, die daarvoor speciale apparaatjes inzetten. Ze lezen daarmee de RFID-chip in je bankpas, zonder dat je het doorhebt. In Nederland zitten deze chips bijvoorbeeld ook in OV-chipkaarten verwerkt. Die data kan onder meer gebruikt worden voor identiteitsfraude.

Omdat bankpassen zich telkens meer toespitsen op contactloos betalen, wordt het risico dat je zomaar op straat gehackt wordt ook groter. Volgens Norton is in 2015 70 procent van alle bankpassen kwetsbaar voor een dergelijke aanval.

Blokkeren

Vandaar de broek en de jas. Deze blokkeren signalen van RFID-lezers, zodat je veiliger over straat kan. Bij de broek zit er een RFID-werende zak aan de voorkant en aan de achterkant, de plek waar de meeste mensen hun portemonnee opbergen. Bij het jasje zit er een enkele zak aan de voorkant.

De zogenoemde 'READY Jeans Protected by Norton' kost omgerekend zo'n 120 euro en de 'Work-It Blazer Protected by Norton' kost ongeveer 110 euro. De broek wordt vanaf februari 2015 verscheept. Het jasje volgt later in het jaar, maar alleen als de crowdfundingcampagne daarvoor een succes wordt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: norton, rfid