De toekomst van Windows 10

Microsoft bracht afgelopen zomer Windows 10 uit. Windows 10 is de belangrijkste Windows-versie sinds Windows Vista, en misschien wel zelfs sinds Windows XP. Dit is een nieuwe Windows, een moderne Windows, hevig geïnspireerd door concurrerende mobiele besturingssystemen van Android en iOS. Maar wat houdt de toekomst dan precies in voor Windows 10?

Microsoft heeft wel eens gezegd dat Windows 10 de laatste Windows-versie wordt zoals wij die kennen. Dat betekent dat er geen Windows 11 meer aankomt. Microsoft stapt over op het Android- en iOS-model: elk jaar een wat kleinere update die gratis is voor alle gebruikers. De eerstvolgende ietwat kleine update van Windows 10 zal deze winter plaatsvinden, als Windows 10 voor smartphones en de Xbox One uitkomt, waarin Microsoft nog enkele beloofde Windows 10-functies zal toevoegen, zoals een universeleberichtenapp gebaseerd op Skype en ondersteuning voor Chrome-extensies voor Microsoft Edge.

De universele Messaging-app die het vreselijke Skype moet gaan vervangen

Dit heeft een aantal gevolgen voor de gebruikers van Windows 10, namelijk dat we ‘Windows als een Service’ krijgen, met continue updates die niet langer elke tweede dinsdag van de maand zullen plaatsvinden. Bovendien kan Microsoft nu dus via Windows Update een nieuwe Windows-versie beschikbaar stellen. Dit was in de tijd van Windows 7 nog ondenkbaar. Bovendien betekent dit dat Microsoft strenger omgaat met updates en dat je die daardoor in de Home-versie in ieder geval niet kunt weigeren.

Dat is een goed idee. Er zijn simpelweg te veel computers waarbij Windows erg lang niet is geüpdatet. Voor de power-users zoals jij en ik zal dat wat minder fijn zijn, maar gelukkig heb je er in de Pro-versie wat meer controle over. Echter, de standaard huis-tuin-en-keukengebruiker heeft echt geen reden om updates niet te installeren.

Ik hoor je denken: leuk en aardig, totdat er een update komt met een reboot-loop. Ja, dat is waar. Maar daarvoor heeft Microsoft nu een nieuwe, real-worldtestgroep: de Windows Insiders. Dit programma gaat ook na de release van Windows 10 door, met regelmatig nieuwe Windows-builds met nieuwe functies en updates. Op die manier zouden updates dus een stuk beter getest moeten worden dan Microsoft ooit zelf zou kunnen in zijn eigen pc-lab.

Windows zal na versie 10 ook gratis blijven, vermoeden we. Dat zal wel nodig zijn, anders is Microsoft namelijk niet meer relevant. De markt van de personal computer is al niet meer zo spannend en zal in de toekomst alleen maar verder krimpen. De meeste gebruikers upgraden sowieso nooit hun pc: ze kochten simpelweg een nieuwe en gebruikten de Windows-versie die daarbij geleverd wordt totdat het apparaat ermee op hield. Nu Microsoft upgrades gratis weggeeft, zoals iedereen verwacht, hoopt het geld te kunnen verdienen door abonnementen op bijvoorbeeld Office 365 en mensen warm te maken voor Windows-tablets en –smartphones.

De eerstvolgende, grote update voor Windows zal dan pas weer plaatsvinden in de zomer. De volgende Windows-versie heet Redstone, genaamd naar een populair item in de Minecraft-game. Deze nieuwe versie zal opnieuw grote, nieuwe functies bevatten en niet alleen maar bugfixes. Redstone zal afgeleverd worden als elke andere update van Windows: simpelweg een nieuwe build die zich in 10-20 minuten op je apparaat installeert.

Zakelijke gebruikers zijn misschien wat huiveriger van Windows 10. Continue updates, de laatste versie van Windows 10. Dat spreekt bedrijven niet aan. Daarvoor heeft Microsoft een nieuwe aanpak bedacht: Windows Update for Business. Met Windows Update for Business kunnen bedrijven zelf bepalen hoe snel ze nieuwe versies willen uitrollen en hebben ze de mogelijkheid om een kleine groep gebruikers voorop te laten lopen, om als eerste de nieuwe Windows-versies te testen.

De echte functies voor bedrijven komen echter pas later en worden nu pas getest door de Windows Insiders. Specifiek gaat het dan om Microsoft Passport, Enterprise Data Protection en de Windows Store for Business. Met Microsoft Passport hoeven werknemers zich maar een keer aan te melden om toegang te krijgen tot apps, Enterprise Data Protection versleutelt gegevens en beheert wie bij welke data kan. Ten slotte is er de Windows Store for Business waarin apps specifiek voor één bedrijf gepubliceerd kunnen worden. Tot nog toe zijn er nog maar 1,5 miljoen installaties van Windows 10 Enterprise, dat is niet erg veel, maar dus ook niet erg verrassend.

Bedrijven kunnen zelf een eigen Windows Store inrichten

Hoe zit het eigenlijk met de ontwikkelaars? In Windows 10 introduceerde Microsoft de ‘universal app’. Hiermee hebben ontwikkelaars de mogelijkheid om een app te schrijven voor desktop, tablet en smartphone. De app gedraagt zich vervolgens responsive, waarmee deze zich aanpast wat betreft schermruimte. Microsoft heeft grootste plannen voor de universal app, op den duur moet deze Win32 gaan vervangen.

Op dit moment is het verhaal helaas wat minder rooskleuriger. Hoewel de universal apps ontwikkelaars ongetwijfeld aanspreekt, met dezelfde code ben je direct aanwezig op alle drie de Windows-platforms is maar toch zijn Universal apps op dit moment nog erg buggy. Zelfs Microsofts eigen apps: de Windows Store is ronduit onbruikbaar en de apps crashen erg vaak. Dat geeft weinig vertrouwen op dit moment in dit soort apps. Mochten de apps echter stabieler worden, dan zou dat misschien wel eens meer interesse kunnen wekken voor ontwikkelaars. De vraag blijft echter of bedrijven met iOS en Android-apps voor Windows toch niet kiezen voor een webapp, omdat die ook op OS X en Linux werken en vaak net wat eenvoudiger te ontwikkelen zijn.

Aan de andere kant investeert Microsoft dan weer zeer hevig om apps van Android en iOS heel makkelijk te porten naar Windows. Het leek het er al aan te komen toen Microsoft besloot zijn eigen Windows Phone-ontwerptaal te laten vallen en maar gewoon die van Android over te nemen, zodat straks Android-apps visueel beter integreren op Windows Phone. Microsoft heeft hiervoor tools geschreven waarmee Windows 10-apps kunnen draaien met Java en Objective-C, waardoor het porten van een iOS- of Android-app heel eenvoudig wordt. De vraag is hoe houdbaar die oplossing voor de app-gap is op de lange termijn, met continu nieuwe API’s en SDK’s, met als grote achterstand nu het ontbreken van een Swift-compiler voor Windows.

Conclusie

Microsoft is daadwerkelijk veranderd. Het heeft Windows 10 gratis gemaakt en gaat Windows voortaan als een service bijwerken, waarbij nieuwe Windows-versies automatisch gedownload en geïnstalleerd worden. Voor bedrijven is dat wat enger, maar daar zijn specifieke oplossingen voor beschikbaar. Voor ontwikkelaars zijn de universal apps interessant, mits ze aanzienlijk stabieler worden.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: toekomst, windows enterprise, windows insiders, windows 11