De tien beste vernieuwingen in Windows 10

Microsoft komt in januari met een nieuwe versie van Windows 10, die ook geschikt is voor consumenten. Maar welke vernieuwingen in het nieuwe besturingssysteem zijn de moeite waard? PCM neemt ze met je door.

Lees ook: Nieuwe Windows 10-versie verschijnt januari 2015


Lichter besturingssysteem

De Technical Preview-versie van Windows 10 was al een stuk lichter dan zijn voorganger, Windows 8. Doordat het besturingssysteem veel efficiënter in elkaar steekt, loopt het soepeler, is er minder 'overhead' en vraagt het OS ook veel minder van de hardware. Opstarttijden zijn verder een stuk ingekort, waardoor je met Windows 10 gemiddeld zo'n vijf seconden sneller op je bureaublad terechtkomt. Ook is de slaapstandfunctie verder verbeterd.

Beter te beheren

Voor systeembeheerders verandert er veel met de komst van Windows 10. Een nieuwe set policies zorgt ervoor dat beheerders makkelijker instellingen kunnen wijzigen, die dan automatisch op alle clientcomputers worden uitgerold. Ook voor het maken van images om deze op nieuwe machines uit te rollen, zijn verbeteringen doorgevoerd.

Eén app voor alle versies

De ontwikkelomgeving voor apps en de Windows Store wordt aangepast, waardoor ontwikkelaars nu een enkele app kunnen ontwikkelen die kan draaien op alle Windows 10-varianten. Voor de eindgebruiker heeft dit uiteraard veel voordelen: je hoeft een app niet meer meerdere keren aan te schaffen (bijvoorbeeld een voor je Windows-tablet, een andere voor je pc en nog eentje voor je Windows Phone-toestel) en je hebt overal de beschikking over dezelfde informatie.  

Makkelijker upgraden

Het wordt straks mogelijk om direct vanaf Windows 7 of Windows 8 te upgraden naar Windows 10, zonder dat je daarbij al je instellingen kwijtraakt. PCM heeft deze upgrademethode met succes uitgevoerd op een werkende redactiecomputer, waarna na afloop alle programma's en instellingen netjes zijn overgezet. We hoefden zelfs niet opnieuw alle instellingen van de Verkenner - zoals 'bestandsextensies weergeven', 'detailweergave' en 'beveiligde besturingssysteembestanden verbergen' - aan te passen. Die upgradefunctie werkt dus nu al goed, maar zal in de consumentenversie nog verder worden verbeterd.

Azure

Veel bedrijven werken met Active Directory om beleidsinstellingen toe te passen op computers of om het beveiligingsniveau aan te passen en rechten toe te kennen aan bepaalde gebruikers. Vanaf Windows 10 is het ook mogelijk om computers rechtstreeks aan Microsoft's online versie van Active Directory - Azure - te koppelen. Beheerders kunnen dan via een Office 365-account clients beheren en diverse instellingen omtrent rechten aanpassen. Er is dan in principe geen domeincontroller meer nodig.

Mobiele apparaten beheren

Omdat Windows 10 straks ook geschikt is voor tablets en smartphones, worden er nieuwe functies toegevoegd om ook deze apparaten beter op afstand te kunnen beheren. Via et MDM-systeem (Mobile Device Management) kunnen apparaten worden beheerd, beleidsregels worden toegepast en de beveiliging worden aangepast. Ook wordt het mogelijk om Windows 10-apparaten op afstand te wipen, bijvoorbeeld als een werknemer een bedrijf verlaat.

Windows Store - ook  voor systeembeheerders

De Windows Store wordt gelijk voor alle Windows-versies. Op ieder platform zie je - na verloop van tijd, als alle apps zijn omgezet - dan ook dezelfde programma's die je kunt kopen en installeren. IT-beheerders kunnen met een aparte Store ook meerdere applicaties tegelijk aanschaffen en deze uitrollen op clientcomputers, zonder dat dat handmatig op die clientcomputers hoeft te worden gedaan.

Apps op afstand toevoegen en verwijderen

Systeembeheerders kunnen Windows 10-apps - voor pc, tablet, smartphone of laptop - ook op afstand uitrollen en zelfs verwijderen van apparaten. Hierdoor ontstaat voor it-managers een beter en beheersbaarder systeem.

Meer form factors

Windows 10 is straks geschikt voor een groot scala aan apparaten: tablets, smartphones, laptops en zelfs de Xbox. Volgens Microsoft zou Windows 10 zelfs moeten kunnen draaien op kleine Internet of Things-apparaten, maar waarschijnlijk geldt dat alleen voor machines die zijn voorzien van een Intel-processor.

Het startmenu is terug

En tot slot: de eerste Technical Preview van Windows 10 bevatte weer een eigen startmenu en gebruikers hebben nu weer de keuze tussen een tegelinterface of de gewone desktop. In de in januari te verschijnen consumentenversie zal het startmenu verder worden aangepast en de mogelijkheid krijgen om geheel door de gebruiker naar eigen wens in te kunnen stellen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: vernieuwingen, win 10, update