De plekken die je niet mag missen in virtual reality

Een achtbaanrit maken zonder daarvoor naar een pretpark te gaan is leuk en aardig, maar virtual reality biedt veel spannendere perspectieven. Plekken ontdekken waar je als mens helemaal niet hoort te zijn, liggen binnen handbereik. Houd daarvoor deze projecten in de gaten.

Het universum

De kans is klein dat je zomaar even een vakantie boekt naar het International Space Station. Je moet er speciaal een training voor volgen en het kost miljoenen. Met SpaceVR hoeft dat straks niet meer. Deze startup hoopt een Ultra-HD camera de ruimte in te schieten, die in 360 graden om zich heen 3D foto's maakt. Die reis kun je vervolgens zelf naspelen in virtual reality.

De bedenkers ervan hopen dat meer mensen op die manier gaan inzien hoe nietig de aarde is en daardoor een wereldverbeteraar worden, zoals bij veel astronauten het geval is. Maar het is sowieso al spannend om ISS eens te bezoeken. En anders staat voor 2024 zelfs Mars op het programma.

© PXimport

De zeebodem

Duiken is al een realistischer vooruitzicht, tenminste, als je het op vakantie niet al eens hebt gedaan. Toch is ook dat een dure aangelegenheid en als je watervrees hebt, dan komt het er waarschijnlijk nooit van.

World of Diving brengt daar verandering in, een virtual reality-game van Nederlandse bodem. Samen met vrienden ga je op schattenjacht in de oceaan, waar je de lokale flora en fauna fotografeert. Ook doorzoek je op je dooie gemak echt bestaande wrakschepen en blijf je op je hoede voor haaien, zonder echt in gevaar te zijn.

Iets luchtiger is de Amerikaanse game Classroom Aquatic. Hierin speel je de enige mens op een basisschool voor dolfijnen en probeer je bij je klasgenoten te spieken om een voldoende te halen op je proefwerk. Dat doe je bijvoorbeeld door een propje te gooien en dan heel snel opzij te kijken, voordat de meester je doorheeft.

Het luchtruim

Vraag een mens welk dier hij wil zijn en het antwoord is waarschijnlijk een vogelsoort. Om zo vrij als een vogel te zijn en zorgeloos door de lucht te suizen, dat is de droom. Birdly wil je dat laten ervaren.

Nu hoef je niet te verwachten dat je Birdly zomaar even thuis installeert. Je hebt namelijk niet alleen een virtual reality-bril op je hoofd, maar je zit ook vastgeketend aan een enorm apparaat. Die registreert het flapperen van je armen, zodat het niet alleen lijkt alsof je vliegt maar je het ook echt doet. Een ventilator maakt het plaatje compleet, want daarmee wappert de wind ook echt door je haren.

Iemand anders zijn

Als man weet je nooit hoe het is om een vrouwenlichaam te hebben. Als je gehandicapt geboren bent en in een rolstoel door het leven moet, weet je nooit hoe het is om te lopen. The Machine To Be Another gaat daar verandering in brengen.

Bij dit project hebben twee mensen een Oculus Rift op hun hoofd en zien ze het beeld van de ander. Via een koptelefoon horen ze elkaars 'gedachten.' Zo is het net alsof je in het lichaam zit van iemand anders.

De makers van dit kunstproject hopen dat we hiermee elkaar én onszelf beter gaan begrijpen. Een Britse kunstenaar is overigens van plan om zo 28 dagen non-stop als iemand anders te leven in virtual reality. Maar of dat nu wel zo'n slim idee is...

De rest van de wereld

Street View van Google Maps in virtual reality bekijken klinkt niet direct heel spannend. Toch zijn de mogelijkheden ervan eindeloos, zeker nu Google telkens vaker naar plekken toegaat waar de meeste mensen nooit komen.

Maps beperkt zich allang niet meer tot de standaard wegen. Daar waar auto's niet kunnen komen, gaat een Google-medewerker gewoon te voet verder met een camera in zijn rugzak. De Trekker.

Zo maak je in de toekomst misschien wel een virtuele reis door de kurkdroge Liwa-woestijn of neem je een luxe cruise op de Quantum of the Seas. Bezoek Ankor Wat, de Grand Canyon of Mount Everest zonder daadwerkelijk de deur uit te gaan. Je bent dan een echte ontdekkingsreiziger, en het kost je helemaal niks. Behalve een virtual reality-headset, dan.

De plekken die je niet mag missen in virtual reality-15817423

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten