abonneren

De opvouwbare smartphone : een nieuwe revolutie?

Het gerucht gaat dat Samsung een opvouwbare smartphone ontwikkelt. Het prototype zou begin dit jaar op electronicabeurs CES in Las Vegas en het Mobile World Congress al getoond zijn aan een select gezelschap.

Net, nu de nieuwste Samsung Galaxy S5 gelanceerd is, komen alweer nieuwe speculaties over de toekomst van de smartphones. Ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Patenten die aangevraagd worden, duiden erop dat fabrikanten bezig zijn met de ontwikkeling van opbouwbare schermen. Het patent van Samsung springt het meest in het oog. Het betreft een telefoon die in het midden van het scherm kan worden gebogen.

Bron: Patentbolt.com

Hoewel buigbare schermen vooralsnog toekomstmuziek blijven, is het idee helemaal nog niet zo uit de lucht gegrepen. Gebogen schermen kom je immers steeds vaker tegen, kijk maar naar de LG G Flex of verschillende OLED TV’s. Buigbaarheid lijkt het volgende aspect van smartphones waarop veel terrein valt te winnen.

Een buigbaar scherm heeft veel voordelen. Met een scherm dat in het midden negentig graden kan worden gebogen, is de gelijkenis tussen een telefoon of tablet en een laptop treffend. De ene helft van het scherm fungeert als toetsenbord, de andere helft als display. Vanuit ergonomisch oogpunt is zo'n gekanteld scherm ten opzichte van het toetsenbord een stuk gezonder voor je pols en pezen. Je kunt hem ook eenvoudig dubbelvouwen zodat hij makkelijker in je tas of broekzak past. Daarnaast zijn de mogelijkheden voor betere apps eindeloos.

Het lijkt erop dat Samsung als eerste devices met volledig vouwbare schermen op de markt gaat brengen, zo blijkt uit een van de presentaties van de Samsung Analyst Day in november 2013. Dit jaar ligt de focus voornamelijk op buigbare schermen. Vanaf eind 2015, begin 2016, zullen de eerste vouwbare devices op de markt gaan komen. Het grootste euvel blijft vooralsnog de batterij. Daar bestaan slechts weinig buigbare versies van en Samsungs expertise op het gebied van batterijen vertoont helaas heel wat lacunes.

Bron: Samsung.com

De meest logische stap na de introductie van buigbare telefoons is de ontwikkeling van buigbare tablets. Tablets nemen opgevouwen minder ruimte in beslag en vervangen langzaam de laptop. De patenten zijn al aangevraagd en van Samsung is bekend dat het bedrijf de kant van de buigbare apparatuur op wil.

Of de buigbare schermen een flop zullen worden of een revolutie zullen ontketenen, blijft de vraag. De tijd zal het leren.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met één van onze partners

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: