De geschiedenis van de Google Glass en Oculus Rift

Ze lijken misschien heel nieuw en revolutionair, maar zo nieuw zijn de Google Glass en de Oculus Rift niet. Ontwikkelaars en academici spelen al tientallen jaren met de ideeën achter beide producten: zo stamt het idee achter de Oculus Rift uit de vroege jaren ’80.

Verrassend genoeg was het Dyson – maker van stofzuigers en handendrogers – die met het idee speelde om een Oculus Rift op de markt te brengen. Ze waren niet het enige bedrijf met een vooruitziende blik: IBM werkte ook aan allerlei computers die je op je hoofd kon zetten, hoewel die meer weg hadden van een Google Glass. Daarmee wilden ze een wereld creëren waarin we zonder handen mailtjes uit konden wisselen, documenten aan konden passen en zelfs met elkaar konden praten door middel van een microfoon.

Kwetsbaar

In de late jaren ’90 kwamen onderzoekers van IBM zelfs met ‘The Wearable’, een draagbaar apparaat met een scherm van 1,5 inch, gemaakt van glas. Er werd slechts een exemplaar van gemaakt dat zo kwetsbaar was dat het met handschoenen moest worden aangeraakt.

Zakelijke markt

Drie jaar later kwam er een andere wearable-teaser uit van IBM. Op dit moment was IBM bezig om de draagbare computer te testen in Japan en het filmpje was bedoeld om de aandacht en interesse van zakenmensen te winnen. Het apparaat lijkt in dit geval wel heel erg veel op een Google Glass. Jammer dat IBM deze projecten niet zelf heeft doorgezet. 

Bekijk hier de twee promotiefilmpjes van IBM: 

Lees ook: 

NOS ontwikkelt applicatie voor Google Glass
Ontwikkelaar bouwt eindelijk gezichtsherkenning-app voor Google Glass
Zo belachelijk zag Google Glass er in het begin uit

Geschreven door: Marijn Baar op

Category: Nieuws, Overig

Tags: History, dyson