De beste VPN-router kiezen

Dankzij een router met vpn-functionaliteit kun je ervoor zorgen dat al je internetverkeer vanaf je thuisnetwerk versleuteld wordt verstuurd en dat je nagenoeg anoniem kunt surfen. Waar moet je allemaal op letten bij een aanschaf van een vpn-router?

Als je graag anoniem wilt internetten vanaf een enkel apparaat, bijvoorbeeld je smartphone of tablet, dan kun je kiezen uit de vele beschikbare VPN-diensten en gebruik maken van de meegeleverde app die zorgt dat je verbinding anoniem en versleuteld is. Maar als je je thuis- of bedrijfsnetwerk wilt beveiligen, dan is de aanschaf van een VPN-router een aanrader.

Lees ook: Wat zijn de voordelen van een VPN router?

VPN-routers zijn te koop in verschillende degradaties: er zijn goedkopere modellen die een eenvoudige ondersteuning bieden voor VPN-diensten en daarbij al het internetverkeer via die ingestelde VPN laten lopen. Er zijn ook duurdere modellen op de markt die het internetverkeer kunnen segmenteren. Zo kun je bijvoorbeeld voor iedere netwerkpoort of op basis van een mac-adres een andere VPN-verbinding opzetten. Dat kan handig zijn als je niet voor al je apparaten een VPN-verbinding wilt gebruiken.

Duurdere modellen ondersteunen zelfs tot wel 25 verschillende VPN-verbindingen, waardoor je voor ieder type internetverbinding een aparte tunnel kunt opzetten. De Cisco RV320 Dual Gigabit WAN VPN Router (ca. € 200) is daar een voorbeeld van. Dat is voor thuisgebruik misschien wel een beetje teveel van het goede, maar toch kan het handig zijn dat je voor een aantal apparaten verschillende VPN's kunt opzetten.

Verschil tussen server en client

Let ook op de drie belangrijkste protocollen

Omdat je wilt kunnen kiezen welk type VPN-verbinding je gaat opzetten, kies je voor een VPN-router die in ieder geval deze drie belangrijkste protocollen ondersteunt: OpenVPN, PPTP en L2TP. Maar nog belangrijker is dat je goed nagaat om welk type VPN-router het gaat. Sommige high-end-routers kunnen namelijk alleen maar als een VPN-server werken.

Met zo’n router kun je alleen van buitenaf naar je router toe een VPN-verbinding maken (bijvoorbeeld vanaf je vakantieadres naar je NAS). Dergelijke routers kunnen dus niet vanuit huis een VPN-verbinding met het internet opzetten.

Routers die wel een verbinding naar een VPN-provider toe kunnen opzetten, dragen vaak de naam ‘VPN client’, ‘VPN Client to Site’ of ‘VPN client mode’. Oftwel de router fungeert als de client die verbinding maakt met de vpn-server of –dienst. Van modellen die worden aangeprezen als een ‘VPN server’ kun je niet automatisch uitgaan dat deze ook als client kunnen fungeren, dit moet dus apart op de verpakking of bij de specificaties vermeld staan.

Hardware

Oudere router = langzamere verbinding

Alhoewel een router een simpel apparaat lijkt die alleen je internetverkeer op de juiste manier doorstuurt, is de toegepaste hardware wel degelijk van belang bij het opzetten van een VPN-verbinding. VPN zorgt namelijk ook voor versleuteling van de gegevens, en die versleuteling vindt plaatst voordat het verkeer wordt verstuurd over de VPN-tunnel. Die versleuteling wordt gedaan door de processor in de router.

Het is vaak lastig om na te gaan welke processor er in een router wordt toegepast, en welk type processor nu het best is voor het versleutelen van je gegevens. Moderne routers kunnen in ieder geval moeiteloos het verkeer versleutelen, maar als je een oudere router wilt gebruiken (bijvoorbeeld door deze te flashen met OpenWrt-software, zie onder) bestaat de kans dat de VPN-verbinding erg langzaam werkt.

OpenWrt

Of flash je router met OpenWrt

OpenWrt is een bekend opensourcepakket voor routers. Met OpenWrt kun je extra functionaliteit toevoegen aan een bestaande router. Tal van routers ondersteunen de installatie van OpenWrt als de standaardsoftware op het apparaat en updaten van de firmware naar OpenWrt gaat via de standaard flashprocedure.

Met OpenWrt kun je VPN-ondersteuning toevoegen aan je router door middel van het installeren van een package (OpenVPN). Die procedure is in dit artikel wat lastig uit te leggen, maar een heldere handleiding vind je op de website van OpenWrt zelf: wiki.openwrt.org/inbox/vpn.howto

Tal van routers kunnen geflasht worden met OpenWrt (een complete lijst vind je op wiki.openwrt.org/toh/start), maar je moet wel oppassen met de wat oudere modellen. Als de processor namelijk niet afdoende is, heb je kans dat het versleutelen van je data meer tijd in beslag neemt voordat het daadwerkelijk over de VPN-tunnel wordt verstuurd, waardoor je hele internetverbinding traag wordt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten