De beste VPN-providers: deel 1

beste vpn-provider
Een VPN wordt telkens aanlokkelijker, en aanbieders van zo'n virtual private network-dienst schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. We zetten enkele van de beste VPN-providers voor je op een rij, wellicht zit er iets voor je tussen.

VPN-aanbieders verschillen onderling voornamelijk op het gebied van serverlocaties, verbindingsprotocollen, clientsoftware, betalingsmethoden en prijs. Doorgaans betaal je een vast bedrag per maand, in dit artikel vermelden we de prijs voor het uitgebreidste abonnement welke je maandelijks kunt opzeggen.

Wie goed zoekt, kan desgewenst ook uit de voeten met een gratis vpn-server. Vaak kleven daar wel beperkingen aan. Zo heeft Cyberghost een wachttijd en hanteert TunnelBear een maandelijkse datalimiet van 500 MB. Onlangs brachten de Zwitserse makers van ProtonMail de veelbelovende vpn-dienst ProtonVPN uit. Met een gratis abonnement heb je met één apparaat toegang tot vpn-servers uit drie landen. Vanwege de lage snelheid is ProtonVPN vooral geschikt om anoniem te surfen. Voor de gratis versie is er helaas wel een wachtlijst. Overigens kun je voor webdoeleinden ook de ingebouwde vpn-functie van de browser Opera overwegen.

Lees hier eerst wat de voordelen van een VPN zoal zijn.

CactusVPN

Een Moldavische vpn-provider zou je misschien niet zo snel in dit overzicht verwachten, maar CactusVPN biedt nogal gunstige tarieven. Voor 4,89 dollar per maand heb je toegang tot twintig servers in onder meer Nederland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Voor 3,49 dollar kun je als alternatief ook een ip-adres uit één enkel land aannemen. Twijfelaars proberen de dienst desgewenst gratis 24 uur uit. Elk account ondersteunt het gebruik van alle gangbare encryptieprotocollen, waaronder het zeldzamere softether.

Voor de meeste platformen heeft CactusVPN eigenontwikkelde applicaties, hoewel een Linux-client ontbreekt. Het uitgebreidste abonnement bevat smart-dns als extra dienst. In plaats van de lokale dns-instellingen gebruik je daarmee een externe dns-server. De aanvrager stuurt via deze dns-server een vals ip-adres mee, zodat het systeem bijvoorbeeld (onversleutelde) toegang krijgt tot webdiensten met een regiorestrictie.

Prijs: $ 4,89 per maand (ca. € 4,30)

Vestigingsland: Moldavië

Aantal servers: 20

Gelijktijdige connecties: 3

AirVPN

beste VPN

Een groep activisten en hacktivisten begon in 2010 vanuit ideologisch oogpunt een vpn-provider. Met succes: inmiddels is AirVPN uitgegroeid tot een gerenommeerde aanbieder met internationale allure. Hoewel deze Italiaanse dienst als gratis vpn-provider begon, vragen de eigenaren tegenwoordig wel geld om het project financieel duurzaam te houden. Zoals eigenlijk alle bekende vpn-providers, belooft ook deze aanbieder om geen gebruikersdata te loggen.

Naast ondersteuning voor alle bekende platformen met eigenontwikkelde software is AirVPN ook bruikbaar in combinatie met routerfirmware, zoals asuswrt, tomato en dd-wrt. Deze provider stimuleert zijn gebruikers om de verbinding middels openvpn in combinatie met ssh, ssl en tor te versleutelen. Op het moment van schrijven zijn er 216 vpn-servers actief. De belangrijkste afwezige is een Australische server. Verder is het aanbod in Azië beperkt. Fijn is dat AirVPN zeer veel betalingsmethoden accepteert, waaronder bitcoin, PayPal en zelfs het Nederlandse iDEAL.

Prijs:€ 7,- per maand

Vestigingsland: Italië

Aantal servers: 216

Gelijktijdige connecties: 3

BlackVPN

beste VPN

BlackVPN steekt niet onder stoelen of banken dat de omstreden stichters van The Pirate Bay een grote inspiratiebron voor de oprichters van deze vpn-dienst vormen. Het bedrijf zet zich naar eigen zeggen in voor handhaving van de online vrijheid en digitale rechten. Omdat deze vpn-provider de jurisdictie in de Verenigde Staten niet meer vertrouwde, koos BlackVPN in 2012 voor huisvesting in Hongkong.

Zoals je van een moderne vpn-provider mag verwachten, zijn er clients voor Windows, macOS, Linux, iOS en Android. Op het laatstgenoemde platform krijg je drie dagen gratis toegang tot de dienst. Wie toegang wil tot alle beschikbare vpn-servers, betaalt hiervoor 9,50 euro per maand. Overigens ondersteunt BlackVPN ook het gebruik van aangepaste routerfirmware om alle apparaten in het netwerk te beveiligen. Wat betreft de encryptieprotocollen hebben gebruikers keuze tussen openvpn, ipsec/l2tp en het onveilige pptp. Er zijn relatief weinig vpn-servers beschikbaar, al zijn de belangrijkste landen wel vertegenwoordigd.

Prijs: € 9,50 per maand

Vestigingsland: Hongkong

Aantal servers: 27

Gelijktijdige connecties: 3

Cyberghost

beste VPN

Met wereldwijd miljoenen gebruikers is het Roemeense CyberGhost één van de bekendste vpn-providers. Dat is dan ook duidelijk terug te zien in het aantal beschikbare vpn-servers, want gebruikers hebben keuze tussen uit 840 locaties in 27 landen. Alleen in de Verenigde Staten bevinden zich al 168 servers! Opvallend genoeg is CyberGhost niet actief in Zuid-Amerika.

Vergeleken met de eerder besproken vpn-providers kun je meer apparaten gelijktijdig met vpn verbinden, namelijk vijf. Hiervoor is wel het duurste abonnement vereist, anders kun je slechts één apparaat verbinden. De Windows-app is onlangs op de schop gegaan en bevat nu een hedendaags uiterlijk. Daarnaast bestaan er ook applicaties voor macOS, iOS en Android. Onder Windows en macOS kun je de dienst overigens gratis gebruiken, al is er dan wel telkens een wachttijd. CyberGhost ondersteunt de protocollen openvpn, ipsec/l2tp en pptp, zodat je alle kanten op kunt.

Prijs: € 7,99 per maand

Vestigingsland: Roemenië

Aantal servers: 840

Gelijktijdige connecties: 5

ExpressVPN

beste VPN

Om de Europese en Amerikaanse wetgeving te ontlopen, is ExpressVPN in 2009 gevestigd op de Britse Maagdeneilanden. Vanuit het hoofdkantoor beheert het bedrijf 145 serverlocaties in 94 landen. Daarmee is ExpressVPN op ieder bewoonbaar continent ruim vertegenwoordigd. Naast de gebruikelijke encryptieprotocollen openvpn, l2tp/ipsec en pptp versleutelt deze vpn-aanbieder de verbinding desgewenst ook met sstp van Microsoft.

Via eigenontwikkelde applicaties in Windows, macOS, Linux, iOS en Android kun je de verbinding instellen. Bovendien zijn er ook extensies voor de browsers Chrome en Firefox beschikbaar. Een pluspunt zijn verder de uitgebreide betalingsmogelijkheden, waaronder PayPal, bitcoin en iDEAL. ExpressVPN is vergeleken met andere aanbieders wel wat aan de prijzige kant. Je reduceert de uitgaven door (half)jaarlijks te betalen.

Prijs: € 12,95 per maand

Vestigingsland: Britse Maagdeneilanden

Aantal servers: 145

Gelijktijdige connecties: 3

In een volgend artikel kijken we naar nog vijf andere VPN-providers.

Geschreven door: Maikel Dijkhuizen op

Category: Nieuws, VPN

Tags: Privacy, Vpn, cyberghost, expressvpn, blackvpn, airvpn, cactusvpn