De beste toekomstbestendige gadgets: deel 1

toekomstbestendige gadgets
Bijna dagelijks komen er nieuwe apparaten uit die dermate zeggen te innoveren dat ze de toekomst gaan veranderen. Zelden is dat daadwerkelijk het geval, maar sommige gadgets zijn 'here to stay'. In dit artikel een overzicht van gadgets die in de toekomst niet meer uit ons leven weg te denken zijn.

Spraakbestuurde assistent

De persoonlijke assistent van Amazon is een soort Siri voor je huiskamer. Je zet het apparaat op een centrale plek neer en zorgt dat het verbonden is met je wifi-netwerk. De Echo luistert naar de naam Alexa en doordat de zeven gevoelige microfoons in het apparaat constant luisteren, reageert het meteen zodra jij de naam Alexa noemt. “Alexa, wat is het weerbericht voor vandaag?” en binnen een paar seconden wordt het weerbericht voorgelezen.

“Alexa, zet het nieuwste album van Adele op” wordt door de Amazon Echo razendsnel omgezet in het openen van Spotify, het opzoeken van het laatste album van Adele en het aanzetten van de eerste song van het album. “Alexa, zet de muziek een beetje harder” en je snapt dat de Amazon Echo je veel tijd kan besparen.

De spraakbestuurde assistent is op dit moment nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar via eBay of andere webshops heb je deze mogelijkheid wel. Voor 179,99 euro koop je een Amazon Echo, maar een kleinere versie is al voor 59,99 euro verkrijgbaar. Deze Amazon Echo Dot heeft geen grote luidspreker, maar sluit je aan op je bestaande audioapparatuur.

Naast Amazon werken zo'n beetje alle grote techbedrijven aan hun eigen assistent in speakervorm. Denk aan Google Home, Microsofts Invoke en de homePod van Apple. Amazon blijft desondanks koploper, met de Echo Show bracht het een speaker met ingebouwd scherm uit.

toekomstbestendige gadgets

Robotstofzuiger

Een automatische robotstofzuiger is ook al in een paar huishoudens te vinden en het lijkt erop dat dit ook een nieuwe standaard in je woning wordt. Immers, stofzuigen is een noodzakelijk kwaad en neemt elke week weer aardig wat tijd in beslag.

Grootste probleem op dit moment is nog dat de robotstofzuigers te duur zijn voor de meeste mensen en dat de zuigkracht nog niet kan concurreren met een normale stofzuiger.

Toch zijn er al goede producten verkrijgbaar, de iRobot Roomba 980 is met zijn 1000 euro vrij prijzig, maar kan volledig automatisch allerlei verschillende oppervlaktes reinigen en zelfs een laag tapijtje opklimmen. Met een app kun je bovendien zien wat je Roomba al gereinigd heeft en hoe lang het duurt voordat de volgende reiniging plaatsvindt.

Uiteraard zijn er ook goedkopere modellen op de markt, maar hierbij lever je in op reinigingskracht en accuduur. Je keuze voor een model hangt ook af van wat voor vloeren je hebt en hoe groot het te reinigen oppervlak is. Heb je een nieuw huis met een egale stenen of houten vloer zonder tapijt, dan behaal je met een kleiner model waarschijnlijk ook een goed resultaat.

toekomstbestendige gadgets

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat (zie afbeelding boven) is in bijna elk nieuw huis te vinden en veel energieaanbieders leveren apparaten waarmee je via apps de temperatuur in je huis kunt veranderen en kunt bijhouden hoe hoog je energieverbruik is.

De Nest Learning Thermostat is één van de bekendste. De thermostaat is te koop voor 249 euro en kan leren wat je gewoonten zijn en de kamertemperatuur daarop aanpassen. Hierdoor zou je kunnen besparen op je energierekening. Daarnaast kun je de thermostaat via een app bedienen en een half uur voor thuiskomst bijvoorbeeld al je woonkamer voorverwarmen zodat je in een warm huis arriveert.

Naast een slimme thermostaat maakt Nest ook andere apparaten voor in je woning. De Rook- en Koolmonoxidemelder registreert of er brand in je huis is en waarschuwt je via licht- en geluidssignalen. De Nest Cam is een beveiligingscamera en alle producten van Nest kunnen met elkaar samenwerken. Zo kan de Nest Cam een video opnemen en opslaan in de cloud als er bijvoorbeeld wordt ingebroken in je woning.

Elektrische auto

Eigenlijk is iedereen er wel over uit, de snelwegen zien er over vijftig jaar volledig anders uit dan nu. Hoe autorijden echter verandert, is een moeilijkere vraag om te beantwoorden. De verwachting is dat elektrische auto’s het langzamerhand wel gaan overnemen van vervuilende auto’s, zeker ook omdat accu’s elk jaar langer mee gaan en goedkoper worden.

Dat de auto van de toekomst vaker zelf gaat sturen en rijden, lijkt ook een feit, al moeten er dan nog wel wat ethische vraagstukken worden overwonnen. De Tesla Model S P100D lijkt nog het meest op de auto van de toekomst, juist omdat het er niet als een futuristische concept-car uitziet. De familiewagen is volledig elektrisch en kan zelf rijden dankzij de befaamde Auto Pilot-modus.

De auto zit boordevol elektronica, waaronder acht videocamera’s, twaalf ultrasone sensoren en een radarsysteem aan de voorkant. Hij kost je wel minstens een ton, afhankelijk van de configuratie ben je zelfs tot 180 duizend euro kwijt. Ach ja, je bent in je Tesla dan wel veilig voor biochemische aanvallen.

toekomstbestendige gadgets

Gezelschapsrobot

De Jetsons hadden het al in de jaren vijftig van de vorige eeuw, maar tegenwoordig is het echt mogelijk om een robot in huis te nemen. Robotland bij uitstek is Japan en het is dan ook niet verwonderlijk dat de eerste echte commercieel verkrijgbare robot uit dit land stamt.

Provider Softbank heeft in heel veel winkels in Japan al een Pepper-robot staan, maar de robot is sinds kort ook te koop voor particulieren. Op dit moment alleen in Japan en je moet er wel aardig voor in de buidel tasten: voor omgerekend tienduizend euro wordt Pepper geleverd. Het is een zogenoemde humanoïde robot, die menselijke trekken heeft en emoties kan herkennen. De robot kan je gezelschap houden en zich aanpassen aan jouw karakter.

Het is geen robot die je helpt met praktische dingen zoals bijvoorbeeld de Care-o-bot, een conceptrobot van het Duitse Fraunhofer Institut. Naast Pepper is ook Nao te koop, een kleinere robot die bijvoorbeeld ingezet kan worden als receptionist of als gezelschapsrobot voor autistische kinderen en dementerende bejaarden.

toekomstbestendige gadgets

Geschreven door: Richard Veenstra op

Category: Nieuws

Tags: amazon, apple, google, robot, nest, tesla, irobot, alexa, pepper, invoke, homepod, roomba