De bekendste problemen in Windows 10 (en hoe je ze oplost)

Windows 10 is nu een maand oud, en hoewel Microsoft uitgebreid heeft getest op miljoenen pc's en configuraties komen er uiteraard nog steeds problemen voor met het OS. We bekijken de meest voorkomende problemen met Windows 10, en leggen je uit hoe je die moet oplossen.

1. Windows 10 is er nog niet

Het lijkt ongelofelijk, maar ruim een maand na de lancering zijn er nog steeds gebruikers die hun kopie van Windows 10 hebben gereserveerd, maar die nog niet binnen hebben.

De oplossing: Volg deze workshop om de upgrade naar Windows 10 te forceren.
 

2. Ik kan geen dvd's afspelen

Als je in Windows 10 een dvd wil afspelen, lukt dat niet meteen. Vroeger startte een dvd op met Windows Media Player, maar die zit niet meer in Windows 10. Wat moet je dan doen om een dvd te spelen?

De oplossing: Je moet hiervoor zelf een programma installeren. We raden je het gratis programma VLC aan, dat inmiddels perfect werkt met Windows 10. VLC is open source en is volgens velen nog steeds de beste videospeler die er is.
 

3. De installatie blijft hangen

De upgrade verloopt niet bij iedereen even soepel. Tijdens het upgraden verschijnt er een grote cirkel in beeld met een percentage erin, maar die blijft bij veel gebruikers nogal eens hangen. Sommige gebruikers klagen zelfs dat het upgradeproces meer dan 10 uur blijft hangen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

De oplossing: Heel simpel: Zet je computer uit. Dat klinkt logisch, maar we hebben geleerd het upgrade-proces nooit te onderbreken. Bij Windows 10 kan dat wel - sterker nog, het is in zulke gevallen de enige manier om de upgrade te stoppen. We hebben zelf meerdere keren het installatieproces onderbroken, en dat is nooit een probleem geweest. Je computer herstelt zich dan automatisch naar een backup-punt dat net voor de upgrade is gemaakt.

En anders heb je in ieder geval je eigen backup nog, toch?
 

4. WiFi werkt niet

Een flink aantal gebruikers klaagt dat hun wifi-verbinding niet meer werkt in Windows 10. Erg vervelend natuurlijk, maar er zijn wat dingen die je kunt proberen.

De oplossing: Vaak werkt een herstart wel, als is het vervelend dat telkens te moeten doen wanneer je pc niet werkt. Het probleem lijkt voor sommige gebruikers ook op te lossen door WiFi Sharing uit te zetten. Je doet dat via 'Instellingen' -> 'Netwerk en internet' -> 'WiFi-instellingen beheren', en daar alle vinkjes uit te zetten. Je kunt gedetailleerdere instructies hier vinden.

Als het internet dan nog niet werkt, moet je mogelijk de driver opnieuw installeren. Zoek daarom (met behulp van een kabel-verbinding of een andere computer) op welke wifi-driver jouw laptop nodig heeft, en download die dan naar je laptop toe. Je kunt daarvoor ook in de handleiding van je pc kijken - als je die nog hebt...
 

5. Het touchpad werkt niet

Het touchpad is altijd een erg gevoelig onderdeel van je laptop, die goed moet worden afgesteld. Helaas gaat er tijdens de upgrade nogal eens iets mis, waardoor je touchpad niet meer goed reageert of zelfs helemaal niet meer werkt.

De oplossing: Ga naar je Muis-instellingen (door 'Muis' te typen in de zoekfunctie of via 'Instellingen' -> 'Apparaten' -> 'Muis- en touchpad'), en beheer daar hoe snel je muis beweegt en reageert. Dat kun je ook apart instellen voor je touchpad.

Werkt dat niet, dan moet je mogelijk de driver opnieuw installeren.
 

6. De zoekfunctie werkt niet

Ook als je pc in het Nederlands staat ingesteld, kun je de zoekfunctie van Windows 10 gebruiken om te zoeken naar programma's of bestanden. Je doet dat met de Windows-toets of via het startmenu, maar bij sommige gebruikers werkt die zoekfunctie niet. Je kunt dan typen tot je een ons weegt, zonder dat je bestanden tevoorschijn ziet komen.

De oplossing: Wachten. Dat is de enige manier. Windows moet eerst alle bestanden en programma's indexeren voor het je de resultaten kan geven, en tot die tijd kun je even rustig boodschappen doen en het huis schoonmaken. Het kan een tijdje duren, maar laat Windows zijn werk doen en je kunt binnenkort gewoon zoeken!
 

7. Ik heb geen geluid

Geluid schijnt voor de meeste mensen het probleem te zijn in Windows 10, want dat werkt maar moeilijk na de upgrade. Dat komt waarschijnlijk door het output-kanaal, maar er zijn andere oplossingen.

De oplossing: Kijk goed naar waar je geluid wordt afgespeeld. Grote kans dat de upgrade naar Windows 10 ervoor heeft gezorgd dat je geluid ineens via een ander kanaal wordt gespeeld, zoals de speakers op je monitor. Je kunt het kanaal vinden door met je rechtermuisknop te klikken op het luidspreker-icoontje, en dan naar 'playback devices' te gaan. Daar kun je zien waar het geluid wordt afgespeeld.

Als je nog steeds nergens geluid hoort, dan moet je mogelijk je driver opnieuw installeren. De problemen lijken het vaakst voor te komen met een Realtek-geluidskaart, maar zoek in de handleiding van de pc of op internet naar welke geluidskaart je hebt en welke drivers je daarvoor moet hebben. Download die drivers opnieuw, start je pc opnieuw op, en je moet als het goed is weer geluid hebben!

Als je de beruchte 0x000005b4 te zien krijgt (bij het opstarten van je systeem), dan kun je ook nog deze registry-hack proberen.
 

8. Programma's werken niet meer

Na een upgrade vanaf Windows 7 of 8 neemt Windows 10 al je programma's en apps gewoon mee. Maar niet alle programma's werken out-of-the-box, waardoor je soms apps hebt die vastlopen of niet opstarten.

De oplossing: Dit is een probleem dat grotendeels aan de ontwikkelaars ligt. Die zullen hun apps moeten updaten naar Windows 10. Veel app-bouwers doen dat al wel, maar niet allemaal. In veel gevallen zul je hiervoor helaas geduld moeten hebben. Je kunt eventueel wel naar de website van de bouwer van het programma gaan, en daar contact opnemen met de ontwikkelaar om te vragen of die van plan is om de app aan te passen voor Windows 10.

Natuurlijk hoeft het niet zo moeilijk te zijn, en kun je een app gewoon eens verwijderen en weer opnieuw installeren. Vaak helpt dat al, omdat je daarmee begint met een 'schoon' systeem waardoor de app weer kan werken. Je verwijdert een app door naar 'Instellingen -> 'Systeem' -> 'Apps en features' te gaan en daar de app te zoeken die je wilt verwijderen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten