De 5 beste alternatieven voor WhatsApp

Facebook heeft de populaire chat-app WhatsApp overgekocht voor het astronomische bedrag van 16 miljard euro. Als jij één van de 450 miljoen gebruikers bent van WhatsApp kun je je afvragen wat dat betekent voor jou als gebruiker. Facebook zegt zelf dat er niks verandert, maar toch voelt het misschien niet fijn om al die persoonlijke informatie bij een bedrijf als Facebook neer te leggen. Wat zijn de beste alternatieven voor WhatsApp?

Viber:

Viber lijkt in uiterlijk nog het meest op WhatsApp. De chat-dienst werkt op iedere mobiele telefoon, maar heeft als grote bonus daarnaast ook een desktop-client, en gebruikers van de dienst kunnen ook via VoIP gratis met elkaar bellen. Viber werkt net als WhatsApp met de telefoonnummers van je contactpersonen.

Lees hier meer over Viber

 

Google Hangouts:

De zoekmachinegigant probeerde met Hangouts een deuk te slaan in de dominante posities van WhatsApp en Viber, maar Hangouts moest ook direct de concurrentie met Facebook aangaan. Dat gebeurde met een goede app, die niet alleen instant-messaging mogelijk maakt, maar ook videobellen aanbiedt aan de gebruikers. Naast de andere gebruikelijke functies als het versturen van afbeeldingen en het voeren van groepsgesprekken, is het voornaamste voordeel toch wel dat je het met je Google-account kunt gebruiken - en die hebben veel mensen al.
 

Skype:

Vroeger werd Skype geprezen om zijn veiligheid en standaard-versleuteling, maar sinds Microsoft de VoIP-dienst overkocht is daar helaas een einde aan gekomen. Toch is Skype een goed initiatief voor WhatsApp, want de dienst is erg stabiel, en werkt niet alleen op iedere smartphone maar ook perfect op de desktop. Die dienst synchroniseren soms nog niet helemaal goed met elkaar, maar daar is met de laatste update wel verandering in gekomen. Daarnaast kun je met Skype niet alleen gratis naar andere Skype-gebruikers bellen, maar ook heel goedkoop naar vaste en mobiele nummers.
 

KiK:

Kik heeft geen desktop-versie, maar is wel te gebruiken met alleen een gebruikersnaam in plaats van een telefoonnummer. Als je dus huiverig bent dat je nummer in handen komt van iemand, is Kik een goed alternatief voor WhatsApp. Daarnaast lijkt Kik erg veel op zijn grote broer - de interface ziet er helder uit, en je kunt zowel prive- als groepsgespreken voeren, en daarbij afbeeldingen en video's naar elkaar versturen.
 

ChatON:

ChatON is het antwoord van Samsung op WhatsApp. De telefoonfabrikant maakte ChatON om te concurreren met WhatsApp, maar scoorde begrijpelijk slechts een kleine schare gebruikers. Tegenwoordig is de app ook beschikbaar op iOS en op andere Android-telefoonss, dus de potentiële gebruikersgroep is een stuk groter. ChatON werkt bijna hetzelfde als WhatsApp, met een telefoonnummer ter identificatie, de mogelijkheid tot prive- en groepsgesprekken, en het versturen van foto's en video's.


Helaas hangt het gebruik van chat-apps nog steeds vooral af van welke mensen de dienst gebruiken. Als geen van je vrienden de IM-app gebruiken die jij zou willen, heeft het weinig zin daar naar over te stappen. Toch is het heel goed mogelijk dat met de aankoop van WhatsApp veel gebruikers op zoek gaan naar een andere dienst. En dan heb je de opties ineens voor het uitkiezen.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Apps

Tags: