Datalek Google: zijn jouw gegevens veilig?

© CIDimport

Datalek Google: zijn jouw gegevens veilig?

Geplaatst: 9 oktober 2018 - 08:11

Aangepast: 24 november 2022 - 13:17

Joris Peterse

Een datalek bij Google is aan het licht gekomen, waardoor gegevens van maximaal 500.000 Google+ gebruikers gekaapt konden worden. In een reactie heeft Google de stekker uit het sociale netwerk Google+ getrokken.

Een fout in Google+ zorgde ervoor dat apps met een Google-inlog toegang hadden tot gebruikersgegevens op het sociale netwerk. In totaal zijn er 438 applicaties geweest die toegang hadden tot de gegevens van 500.000 gebruikers. In een blogpost maakte Google het datalek bekend en werd aangekondigd dat Google+ het komende jaar wordt uitgefaseerd.

Cambrigde Analytica

Deze bug doet sterk denken aan het Cambridge Analytica-schandaal dat Facebook eerder in 2018 trof. Deze gepikte gebruiksgevens werden echter direct misbruikt door een bedrijf dat publieke opinies beïnvloedt, bijvoorbeeld in tijde van verkiezingen, wat het schandaal voor Facebook ongekend groot maakte.

Om zo’n PR-probleem te voorkomen laat Google zich van zijn slechte kant zien. Het techbedrijf begraaft het datalek onder het nieuws dat de stekker eindelijk uit het Google+ sociale netwerk (dat nooit van de grond wist te komen) getrokken wordt.

Ook de timing van het nieuws is opvallend. Op maandagavond 8 oktober maakte Google het datalek bekend in een blogpost. Dat is 24 uur voordat Google tijdens een

-evenement veel nieuwe gadgets tentoonstelt en daarmee de nieuwssites overspoelt. Sterker nog, Google Nederland maakte vanochtend bekend de Google Home speakers in Nederland uit te brengen. Hierdoor raakt het slechte nieuws over het datalek snel ondergesneeuwd.

De timing van de bekendmaking van het datalek is echter schimmiger, in dezelfde blogpost meldt Google dat het lek in afgelopen maart al gevonden - en afgedicht was. Precies op het moment dat Facebook’s Cambridge Analytica-schandaal de voorpagina’s van kranten haalde. Wellicht daarom moest dat slechte nieuws over Google in een doofpot.

Google trok de stekker uit zijn social media-platform.

© PXimport

Welke gegevens?

De Google+ bug die het datalek veroorzaakte zorgde ervoor dat profielgegevens ingezien konden worden die door de gebruiker afgeschermd waren. Denk aan gegevens als je naam, adres, geslacht, leeftijd en werk. Overige gegevens zoals posts op het sociale netwerk, telefoonnummers, berichten en Google-accountgegevens konden niet worden achterhaald. Ook stelt Google dat er geen bewijs is dat er daadwerkelijk gegevens zijn gestolen of ontwikkelaars überhaupt op de hoogte waren van het feit dat er een lek aanwezig is.

Ook worden andere veiligheidsmaatregelen genomen om de beveiliging aan te scherpen. Zo verandert Google ook wat aan de Contacten-machtiging in Android. Wanneer een app deze heeft, zijn interactiegegevens over deze contactpersonen niet meer beschikbaar. Ook kunnen alleen back-up-extensies voor Gmail toegang krijgen tot je gehele inbox.

Hoe beveilig je jezelf?

Het lijkt erop dat de gevolgen van het datalek beperkt zijn. Alleen de manier waarop Google het bekendmaakt, doet vermoeden dat er meer aan de hand is. Er is geen bewijs dat er daadwerkelijk gegevens zijn gestolen, maar je kunt niet verifiëren of jouw gegevens vatbaar zijn geweest. Veel kun je daarom ook niet doen. Heb je nog een Google+ profiel? Dan kun je deze in de instellingen van Google+ eventueel handmatig verwijderen. Ook is het aan te raden om even in je Google-account te kijken welke apps en diensten er verbonden zijn met je account en waar nodig toegangsrechten in te trekken van onbetrouwbare partijen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000