abonneren

D66: ‘Leest politie onze Whatsappjes mee?’

D66-Tweede Kamerlid Gerard Schouw vraagt zich af of de politie de berichten die Nederlanders versturen en ontvangen met chatapplicatie Whatsapp kan inzien. Het Kamerlid vraagt dit aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie, na een politie-inval in Limburg die vermoedelijk op gelezen Whatsapp’jes is gebaseerd.

“Gebeurt dit incidenteel of kijkt de overheid inmiddels standaard mee met elke Nederlander?”, vraagt Tweede Kamerlid Schouw aan minister Opstelten. Ook wil hij weten wie de beslissing neemt om Whatsapp ‘af te luisteren’.

Schouw maakt zich zorgen nadat bekend werd dat de politie in het Limburgse Sittard vermoedelijk een man zou hebben aangehouden op basis van gelezen Whatsapp-berichten. De aangehouden man zou een bericht via Whatsapp hebben gestuurd naar zijn vader waar het woord ‘bom’ in voor kwam. Het is niet duidelijk of het om een geschreven bericht ging of om een geluidsboodschap, die sinds kort ook met Whatsapp verstuurd kunnen worden. Het bericht bleek vals alarm, aldus Schouw, die het een voorbeeld noemt van hoe de rechten van de staat boven die van de burger komen te staan.

Het Tweede Kamerlid meent dat de algemene consensus rond privacykwesties vaak neerkomt op ‘ik heb niks te verbergen’: “Mensen die dit zeggen houden echter geen rekening met misinterpretaties, waardoor er ineens vier gewapende politieagenten voor je deur kunnen staan”, aldus de D66’er.

Overigens is het nog niet zeker dat de politie heeft meegelezen en –geluisterd met de Whatsapp’jes van de Limburgse jongen. De politie kan de geruchten niet bevestigen of ontkennen en verwacht later vandaag met een officiële reactie te komen, aldus een woordvoerder van de politie Limburg. 

Geschreven door: Kenneth Stamp op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: d66

Laatste reactie