'Criminelen harken miljoenen binnen met verkoop ransomware'

De verkoop van kant-en-klare malware - met name ransomware - was het afgelopen jaar een lucratieve business voor cybercriminelen. Sommige aanbieder verdienden er meer dan 100.000 dollar aan.

Dat schrijven onderzoekers van Carbon Black (.pdf), die op het dark web meer dan 6300 online marktplaatsen vonden waar meer dan 45.000 advertenties voor malware werden aangetroffen. Virussen zijn voor criminelen eenvoudig aan te schaffen en te verspreiden, zonder dat technische kennis is vereist.

Soms strijken de aanbieders ervan een deel van de inkomsten mee op, het betreft dan ransomware-as-a-service. Erg duur hoeft het niet te zijn; de meeste malware die wordt aangeboden kost minder dan 500 dollar. De gemiddelde prijs is maar tien dollar. De onderzoekers schatten dat er voor 6 miljoen aan malware is verhandeld, een stijging van maar liefst 2500 procent ten opzichte van vorig jaar.

Nog niet alles

De inkomsten staan nog los van de miljoenen die buitgemaakt worden via slachtoffers die betalen om weer toegang te krijgen tot hun bestanden, nadat ze door ransomware zijn getroffen. Betalingen vinden eigenlijk altijd plaats in bitcoin, ook tussen cybercriminelen zelf.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000