Controversiële Goldman-Sachs-twitteraar ontmaskerd

De razend populaire en controversiële twitteraccount Goldman Sachs Elevator blijkt nep te zijn. Op het account werden quotes gepost die zogenaamd in de wandelgangen van de gigantische bank te horen waren. De 624,000 volgers van de account kregen zo een inkijkje in de pretentieuze wereld op Wall Street. De account leidde zelfs tot een intern onderzoek binnen Goldman Sachs, maar de persoon die achter het account zat werd nooit gevonden. En dat is niet zo heel gek, want de tweeter blijkt nooit voor Goldman Sachs te hebben gewerkt. @GoldmanSachsElevator postte hilarische, maar soms ook controversiële uitspraken die de anonieme "medewerker" van Goldman gehoord had in het gebouw van de bank.

Racistisch, seksistisch en kwetsend

Door de grappige quotes verzamelde het account al snel duizenden volgers. Dat werden er alleen maar meer toen de media over het account berichtten, maar de tweets waren niet alleen maar grappig. Het leek ook een goed inzicht in hoe de bankiers op Wall Street zich verheven voelden boven "gewone burgers", hoe de rijke zakenlui over bijstand en socialisme dachten, en hoe geld geen rol leek te spelen - wat tijdens de economische crisis niet bij iedereen als grap viel.

Ook zaten er soms ronduit kwetsende, racistische en seksistische uitspraken tussen.Onderzoek

Naar aanleiding van de commotie rond die tweets stelde Goldman Sachs een intern onderzoek in naar wie er achter het account zat. Binnenshuis werd medewerkers verboden over het account te praten. Er werd echter nooit ontdekt wie achter het account zat.

Dat is logisch, blijkt nu. De man achter het twitteraccount heeft nooit bij Goldman Sachs gewerkt. Het gaat om de 34-jarige John Lefevre, een inwoner van Texas die nooit verder kwam dan een sollicitatiegesprek bij de bank. Hij maakte het account "voor zijn persoonlijke vermaak", maar bedacht alle quotes.

Anonimiteit

Lefevre deed wel veel moeite om zijn identiteit geheim te houden; hij struinde het internet af om iedere foto van hemzelf te verwijderen en wilde zijn echte naam nergens aan verbonden hebben. Met zijn ontmaskering blijkt maar eens te meer dat niets op internet zomaar te vertrouwen is.

Voor Lefevre is het allemaal niet voor niks geweest - hij tekende vorige maand een boekdeal van meer dan een miljoen dollar bij een grote uitgeverij om een boek te publiceren op basis van het account.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Sociale netwerken

Tags: