Computers Fukushima-kerncentrale draaien nog op XP

De computers die de kerncentrale te Fukushima aandrijven, draaien allemaal nog op Windows XP. Energieleverancier Tepco dacht als eigenaar van de centrale geld uit te sparen, door de overstap naar een nieuw besturingssysteem uit te stellen tot 2019.

Tepco is nu op de vingers getikt door een onafhankelijke waakhond, die normaal gesproken juist kijkt of bedrijven niet te veel geld uitgeven. De migratie moest allang hebben plaatsgevonden, want Microsoft voorziet Windows XP al een tijdje niet meer van veiligheidsupdates.

Bedrijven en organisaties kunnen Microsoft wel betalen om langer ondersteuning te krijgen, zoals de Nederlandse overheid momenteel doet. Maar ook dat deed Tepco niet. Dat zou namelijk zo'n 30 miljoen euro schelen. Het gaat om maar liefst 48.000 computers, die ook verbonden zijn met internet.

Kernramp

Sinds de kernramp van 2011 heeft Tepco al miljarden moeten spenderen om de boel weer op orde te krijgen. Geen wonder dus dat het bedrijf naar manieren zocht om de kosten terug te dringen. Het veiligheidsrisico van Windows XP is echter te groot om zomaar te laten liggen, aldus de organisatie die onderzoek deed naar de Fukushima-pc's.

Tepco heeft inmiddels aangegeven de upgrade naar een nieuwer besturingssysteem toch maar sneller te laten uitvoeren. Wanneer de overstap precies wordt gemaakt, is niet duidelijk.

Bron: Japan Times

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Besturingssystemen

Tags: xp