Communicatie via mesh-netwerk steeds populairder

Chat-apps zijn uitermate populair, maar als je even tijdelijk geen internet hebt, kun je niet met anderen op je smartphone chatten. mesh-netwerken kunnen hierbij een uitkomst bieden. Maar er zijn ook gevaren.

Een mesh netwerk is een draadloos netwerk waarbij het mogelijk is om direct - buiten het internet om - met andere mobiele apparaten kunt communiceren.  Je smartphone of tablet maakt zo via andere apparaten - die op dat moment wel een internetverbinding hebben - contact, zodat je altijd ongestoord kunt blijven chatten, ook al is de mobiele verbinding onstabiel.

Je kunt een mesh-netwerk het beste vergelijken met een wiel. De spaken in een wiel maken geen contact met elkaar, maar zijn via een centrale hub - de naaf - verbonden, waardoor ze toch met elkaar in verbinding staan, zij het niet direct.

Een mesh-netwerk kan ook gebruikt worden voor groepen mensen die onderling met elkaar willen chatten, zonder gebruik te maken van een centraal netwerk op internet.

iOS 7 heeft mesh-technologie ingebakken in het besturingssysteem. Apple noemt dit zelf multi-peer connectivity. Ontwikkelaars van chat-software kunnen deze functionaliteit in het besturingssysteem gebruiken om software te ontwikkelen, die direct met andere apparaten communiceert, zonder dat de data via het internet naar een centrale server wordt gestuurd.

Firechat
Een van de chatapplicaties die gebruik maakt van een mesh-netwerk, is Firechat. Deze app is beschikbaar voor zowel Android als Apple, en stelt gebruikers(groepen) in staat om direct met elkaar buiten het internet om met elkaar te chatten.

Gevaren
Het gebruik van een mesh-netwerk heeft voordelen, omdat je buiten een gecontroleerde omgeving met elkaar kunt chatten. Ook kan het handig zijn in geval van nood, als het internet niert bereikbaar is, bijvoorbeeld in oorlogs- of rampgebieden.

Het kan echter ook nadelig werken: groepen gebruikers kunnen buiten het internet om - en zonder dat bijvoorbeeld politie of justitie kan ingrijpen - met elkaar afspreken, om bijvoorbeeld rellen te starten of onvredige demonstraties. In Taiwan gebruikten demonstranten onlangs nog een mesh-netwerk om anderen op te roepen te protesteren tegen de bouw van een kerncentrale.

Ook zou een mesh-netwerk gebruikt kunnen worden voor terrorisme, omdat berichten niet kunnen worden onderschept, en er dus geen actie kan worden ondernomen bij een eventuele dreiging. Berichten via een mesh-netwerk kunnen immers ook niet worden gefilterd op eventueel potentieel gevaarlijke inhoud.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: chat, mesh