Commodore wederom failliet

Commodore, dat in de wandelgangen omschreven wordt als de 'hoer van de industrie', loopt wederom tegen een faillisement aan.
Het Nederlandse bedrijf dat de rechten bezit op het merk Commodore Internation is vorige week bankroet verklaard, al gaat het bedrijf deze beslissing aanvechten in de rechtbank.

Het oorspronkelijke Commodore International, dat bekend is geworden met de legendarische Commodore 64 in de jaren '80, liep in 1994 al tegen een faillissement aan. Het Duitse Escom betaalde destijds $14 miljoen voor de rechten op de merknaam, en na een overname van Escom door het Nederlandse Tulip Computers belandde de merknaam in Nederlandse handen. In 2004 verkocht Tulip de rechten door aan het Nederlanse Yeahronimo, dat de afgelopen drie jaar geprobeerd heeft te kapitaliseren op de merknaam door joysticks en draagbare mediaspelers (Commodore Gravel) te introduceren. Vooral deze laatste lijn is op een flinke flop uitgelopen. Deze vrijdag houdt het bedrijf een bijeenkomst in Amsterdam voor de aandeelhouders.

De tegenvallende omzet en het faillissement zijn niet de enige tegenslagen voor Commodore International. Inmiddels hebben ex-werknemers een rechtszaak aangespannen om niet-uitgekeerde lonen te verzekeren. Daarnaast heeft Commodore vorige maand een rechtszaak van voormalig partner Phillar verloren. Dit bedrijf was bezig met de productie van een navigatietool voor Commodore, maar zegt dat het er nauwelijks voor betaald heeft gekregen en eist nu een schadevergoeding van € 9 miljoen.

Zeker drie Nederlandse schuldeisers willen nu geld zien van Commodore en hebben het faillissement bij de rechtbank afgedwongen. Ze willen het faillissement alleen opheffen wanneer Commodore met geld over de brug komt. Commodore verzekert de aandeelhouders er overigens van dat de dagelijkse operaties niet in gevaar zullen komen.

Onder de merknaam Commodore worden ook gaming-pc's verkocht, maar dit is weer in handen van een ander bedrijf dat verder niets met Yeahronimo te maken heeft.

The Register

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: