Chrome 7 gaat gpu gebruiken

Google's Chrome-webbrowser is officieel pas bij versie 5 aanbeland, maar de zoekgigant denkt nu al na over toekomstige functionaliteit.
Zo is bekendgemaakt dat Chrome 7 gebruik zal maken van de gpu voor het renderen van webpagina's, net als Internet Explorer 9 en Firefox 4.

De plannen voor de webbrowser zijn te lezen op het Chromium-weblog. Het grafische systeem van Chrome gaat flink onder handen genomen worden. Net als bij de concurrentie wordt de gpu ingeschakeld om bepaalde renderingtaken op zich te nemen, zoals het tonen van 3D-webgraphics en css-transformaties. Ook kan de gpu gebruikt worden voor het resizen van afbeeldingen. Wel is een extra proceslaag nodig om de gpu in te zetten in Chrome. Dit proces wordt uit veiligheidsredenen in een sandbox gedraaid, zodat het niet door hackers misbruikt kan worden.

De eerste nightly builds van Chrome 7 zijn al beschikbaar; in deze builds zitten de eerste comonenten van het gpu-proces. Google heeft het tempo van de Chrome-releases verder opgevoerd; de zoekgigant wil Chrome 7 nog voor het verschijnen van Internet Explorer 9 gereed hebben.

Naast gpu-versnelling krijgt Chrome 7 ook een nieuwe Labs-sectie, een testomgeving die we al kennen uit Gmail. In deze sectie kunnen experimentele nieuwe mogelijkheden uitgeprobeerd worden, zoals tabs aan de linkerkant van het browservenster of een tabs-Exposé voor Mac-gebruikers.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Software

Tags: