'Chinese smartphonefabrikant installeert moedwillig backdoor'

De Chinese smartphonefabrikant Coolpad installeert willens en wetens een backdoor in 24 verschillende Android-toestellen, die het bedrijf onder meer op afstand en zonder toestemming van de gebruiker applicaties laat downloaden en installeren.

Beveiligingsbedrijf Palo Alto Networks waarschuwt daar vandaag voor. De firma heeft de backdoor de naam CoolReaper meegegeven.

Deze kan ook informatie als locatiegegevens, app-gebruik, gesprekken en sms-geschiedenis naar de smartphonemaker sturen, zonder dat gebruikers daar vanaf weten. CoolReaper kan tevens gegevens wissen, systeemtoepassingen uitschakelen en willekeurige nummers bellen.

Klachten

Volgens Palo Alto Networks lijkt het er op dat Coolpad de backdoor zelf installeert, ondanks dat klanten er al over hebben geklaagd. Naar schatting heeft CoolReaper gevolgen voor ruim 10 miljoen smartphonebezitters. Het betreft voornamelijk Chinese en Taiwanese Coolpad-klanten.

Coolpad is de op zes na grootste smartphonefabrikant ter wereld. Het Chinese bedrijf is zich de afgelopen tijd voorzichtig aan het uitbreiden naar de rest van de wereld, maar heeft nog nauwelijks een naam voor zichzelf gemaakt in Europa.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: backdoor, coolpad