abonneren

Chinese demonstranten gebruiken Firechat tegen overheidscensuur

De demonstranten in Hong Kong maken dapper gebruik van de app Firechat om met elkaar te communiceren. Voor Firechat heb je geen internetverbinding nodig om toch te chatten met mensen in de buurt, en dat is handig in het land waar het internet óf overbelast raakt óf geblokkeerd wordt door de overheid.

Firechat is een app die een half jaar geleden werd uitgebracht. Gebruikers kunnen daarme communiceren zonder een internetverbinding, via een ingewikkelde constructie van Bluetooth en andere protocollen. Dat betekent dat je kunt praten met mensen in je omgeving zonder een wifi- of 3G-verbinding nodig te hebben.

Overbelast netwerk

Dat is in Hong Kong juist nu erg handig, want daar protesteren duizenden inwoners massaal tegen de strenge wetten van de Chinese overheid. Al die duizenden betogers lopen tegen problemen aan, zoals een zwaar overbelast netwerk. Daar hebben zij met FireChat geen last van.

Censuur

Maar het belangrijkste obstakel waar de demonstranten tegenaan lopen, is de censuur van de Chinese regering. Die kijkt mee op sociale netwerken zoals Weibo (de Chinese Twitter), en ook Instagram is recent geblokkeerd in het land. Niet alleen kijkt de overheid mee met chats, maar onwelvallige discussies worden zonder pardon verwijderd.

Geen angst voor censuur

Door het gebruik van Firechat hoeven de demonstranten niet bang te zijn voor overheidscensuur, want het is technisch onmogelijk om afgeluisterd te worden. Dat is een stuk veiliger dan bijvoorbeeld het gebruik van een proxy of VPN, waarbij het met genoeg technische middelen nog steeds mogelijk is gevolgd te worden.

Chatrooms

Journalisten die de demonstraties in Hong Kong verslaan, melden dat Firechat veelvuldig wordt gebruikt. Overal in de stad zijn wel chatrooms te vinden waarin inwoners elkaar op de hoogte houden van waar de demonstraties plaatsvinden, en waarin discussies worden gevoerd over de regering.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Sociale netwerken

Tags: hong kong, firechat