abonneren

China blokkeert beurswebsite

Gisteren was het 23 jaar geleden dat de Chinese overheid een demonstratie op het Plein van de Hemelse Vrede met extreem geweld beëindigde. De internetcensuur draaide overuren om “gevaarlijke” zoektermen te blokkeren, maar sloeg de plank behoorlijk mis.

Dat de Chinese overheid het internet goed in de gaten houdt is bekend. De censuur die de overheid wil opleggen aan zoekmachines zorgt voor een regelmatige strijd tussen de communistische partij en sites als Google en Baidu. Chinese internetgebruikers krijgen bij sommige omstreden zoektermen eenvoudigweg geen resultaten. Zo worden de gebeurtenissen op het Plein van de Hemelse Vrede praktisch doodgezwegen.

Rond de herdenking van de demonstratie, gisteren, ging de overheid met zijn censuurbeleid flink de mist in. Verschillende zoektermen op de microblogdienst Sina Weibo werden geblokkeerd, waaronder de datum 6489 (4 juni 1989). Het toeval wou dat de beurs van Shanghai (Shanghai Composite Index) gisteren een verlies kende – van precies 64.89 punten. Daarop werd direct de toegang tot zoektermen als Shanghai Composite geblokkeerd. Het beursbedrijf liet aan Bloomberg weten geen commentaar te hebben. Ook Sina Weibo en (uiteraard) de Chinese overheid hebben geen toelichting gegeven op de onfortuinlijke samenloop van omstandigheden.

Bron: Bloomberg

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Nieuws, Sociale netwerken

Tags: