Cambridge onderzoekt uitsterven menselijk ras door AI

Onderzoekers denken dat kunstmatige intelligentie onze eigen intelligentie in de toekomst kan overstijgen. Daarom richt Cambridge University een onderzoekscentrum op waar de gevaren daarvan bestudeerd zullen worden.

De bedreiging van kunstmatige intelligentie voor het menselijke ras heeft menig mens aan het denken gezet en het is dan ook al tijden een populair onderwerp voor fictie-boeken en -films, maar nu lijkt de wetenschap het ook serieus te gaan nemen. Zo werd in 2001: A Space Odyssey al een duistere toekomst voorspeld wanneer computers slimmer zouden worden dan mensen. De computer HAL werd kwaadaardig en had de ruimtevaarders op het door deze AI bestuurde ruimteschip in de tang.

Niet de slimste

Volgens filosofie-professor Huw Price van Cambridge University lijkt het risico nu voor mensen misschien nog klein, maar zijn de gevolgen wanneer kunstmatige intelligentie de menselijke zou overstijgen dermate groot dat het ook niet onderschat moet worden. “Wat kunstmatige intelligentie betreft... het lijkt redelijk om te veronderstellen dat intelligentie ergens in deze of de volgende eeuw de beperkingen van biologie zal ontstijgen”, stelt Price. “Als dat gebeurt, zijn wij niet meer de slimste dingen”.

“Het wordt over het algemeen gezien als een onzinnige zorg, maar gegeven het feit dat we niet weten hoe groot de risico’s zijn en dat we de tijd waarbinnen AI biologische intelligentie voorbij kan gaan niet in kunnen schatten, is het gevaarlijk om deze zorgen af te doen als onzinnig. Wat wij willen doen is het probleem onder de aandacht brengen van de respectabele wetenschappelijke gemeenschap”, vertelt Price.

De mens als virus

Price vindt het lastig om een accurate voorspelling te doen van wat precies de risico’s zijn, maar geavanceerde technologie kan volgens hem een bedreiging worden wanneer computers bronnen aanwenden voor hun eigen doelen, ten koste van menselijke zorgen zoals milieuproblematiek. Daarbij vergelijkt Price dit risico met de manier waarop mensen andere diersoorten hebben bedreigd met uitsterven door zich te verspreiden over de planeet en daarbij natuurlijke bronnen uit te putten.

Price is mede-oprichter van het project samen met professor Martin Rees van kosmologie en astrofysica en één van de oprichters van Skype genaamd Jann Tallinn. Cambridge University wil het ‘Center for the Study of Existential Risk’ volgend jaar openen. Het centrum zal experts bij elkaar brengen om de manieren waarop super intelligente technologie ons voortbestaan als menselijk ras kan bedreigen te gaan bestuderen. Een interessant artikel daarover is hier te vinden

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten