Buma/Stemra vindt Thuiskopieheffing te laag

Het zal je de afgelopen dagen niet zijn ontgaan dat de nieuwe Thuiskopieheffing per 1 januari 2013 in Nederland wordt ingevoerd door Justitie. Dit is een vergoeding voor componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers. Buma/Stemra vindt de nieuwe Thuiskopieheffing te laag.

De Thuiskopieheffing duurt in ieder geval een jaar en geldt nu ook voor onder andere smartphones, harde schijven, pc's en laptops en moet door de winkelier worden afgedragen. De industrie is hierdoor onaangenaam verrast, en vindt het bedrag van 60 miljoen euro dat met de Thuiskopieheffing moet worden opgehaald veel te hoog.

Ondertussen heeft Buma/Stemra ook gereageerd op deze nieuwe auteursrechtenvergoeding. De auteursrechtenorganisatie zegt blij te zijn dat componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers nu ook een vergoeding krijgen wanneer er een kopie van hun werk wordt gemaakt op apparatuur als harde schijven en smartphones.

Buma/Stemra noemt de Thuiskopieheffing een belangrijke stap in de goede richting, maar vindt het bedrag dat de Thuiskopieheffing op gaat leveren te laag. De auteursrechtenorganisatie verwacht dat het nieuwe systeem rond de 27 miljoen euro per jaar zal liggen. Dat is gelijk aan het in 2005 door Thuiskopie geïncasseerde bedrag, maar volgens Buma/Stemra zijn consumenten echter alleen maar meer gaan kopiëren. “Een steeds groter aandeel in de consumptie van audio- en audiovisuele producten bestaat volgens onderzoek uit het beluisteren en bekijken van thuis gekopieerde werken”, aldus Buma/Stemra.

Bij Buma/Stemra zijn ongeveer 20.000 componisten, tekstschrijvers en auteurs aangesloten. Deze organisatie incasseert en verdeelt de auteursrechtenvergoedingen voor de aangesloten leden.

Bron: Buma/Stemra

Geschreven door: Ruud de op

Category: Nieuws, Opslag

Tags: pc, tablets, harddiskrecorders, dvd, thuiskopieheffing, smartphones, cd, harddisks