abonneren

Brein wint van Piratenpartij

"Vandaag heeft het vrije internet een klap gekregen," aldus woordvoerder van de Piratenpartij Dirk Poot. Reden voor deze uitspraak is het feit dat de rechtbank in Den Haag op 10 mei heeft besloten dat het ex parte-bevel, wat tegen de Piratenpartij vervaardigd is, rechtmatig is.

Met een ex parte-bevel kun je de rechter via een procedure verzoeken binnen een dag een bevel op te leggen aan de inbreukmaker (op het auteursrecht) om te stoppen met het maken van nog meer inbreuken. Dat bevel kan worden afgedwongen met dwangsommen. Als het betreffende auteursrecht vervolgens geschonden wordt nadat het bevel gegeven is, moet de dwangsom betaald worden door de inbreukmaker.

Aanvullende eisen Brein ingewilligd

Ook heeft de rechter gehoor gegeven aan de aanvullende eisen van Stichting Brein. De Piratenpartij moet de informatie, waarin te lezen was hoe je de blokkade naar de Pirate Bay kunt omzeilen, op haar site verwijderen. Volgens de Piratenpartij wordt er op deze pagina alleen maar verwezen naar volkomen legale alternatieven. De generieke proxy, die al lange tijd online is moet op last van de rechter gecensureerd worden. De Piratenpartij moet dezelfde IP en DNS filtering toepassen die ook is opgelegd aan de vele internetproviders.

Brein bestrijdt proxy's

Volgens de Piratenpartij maakt dit vonnis de weg vrij voor nog veel meer censuur. Met dit vonnis in de hand zal Brein namelijk generieke proxy's kunnen dwingen om dit filter op te leggen. "De vrijheid om kennis en cultuur te vergaren heeft het verloren van de belangen van de entertainmentindustrie.", aldus de Piratenpartij.

Piratenpartij: "Huidig auteursrecht is een opgelapt relikwie"

Volgens de Piratenpartij ligt het probleem niet bij het downloaden, maar bij de manier waarop het huidige auteursrecht is vastgelegd in de wet. "Het huidige auteursrecht is een opgelapt relikwie uit 1912 en niet meer van deze tijd.", aldus de Piratenpartij. Volgens de Piratenpartij is een radicale hervorming van het auteursrecht noodzakelijk, waarin het delen en creëren van kennis en cultuur (lees films, muziek en games) juist wordt gestimuleerd en niet wordt belemmerd.

Piratenpartij blijft vechten

De Piratenpartij belooft het er niet bij te laten zitten: "We zullen blijven strijden tegen censuur en inperkingen van onze burgerlijke vrijheden." De partij overweegt om in hoger beroep gaan, maar voor nu zal de Piratenpartij de door de rechter opgelegde maatregelen moeten accepteren. Zoals het gezegde luidt: "De slag is verloren, maar niet de oorlog".

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: Piratenpartij, censuur

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord