Brandbrief tegen internetcensuur

Een grote groep vertegenwoordigers van de Nederlandse internetgemeenschap hebben op initiatief van Bits of Freedom een brandbrief aan de minister van Justitie gestuurd.
Met de brief richten de organisaties zich tegen het onlangs gelanceerde wetsvoorstel dat overheidscensuur op internet in de hand kan werken.

Het wetsvoorstel richt zich naast het verbieden van heling van computergegevens ook op het verwijderen van strafbare informatie van internet. Het wetsvoorstel gaat daarin vrij ver, doordat de officier van Justitie delen van websites, blogs, maar ook persoonlijke pagina's op websites als Facebook en Hyves kan laten afsluiten, zonder tussenkomst van een rechter.

De brandbrief is een initiatief van Bits of Freedom en is ondertekend door negentien maatschappelijke organisaties, waaronder de Nederlandse Vereninging van Journalisten en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM). De brief is ook ondertekend door twintig experts waaronder hoogleraren in strafrecht en informatiebeveiliging. Ook omroepen (zoals BNN), internetondernemers en bloggers ondertekenden de brief.

De groep wil dat het wetsvoorstel op drie punten wordt aangepast. Ten eerste wil zij dat delen van een website alleen op zwart mogen worden gezet na tussen komst van een rechter. Ook wil zij dat het voorgenomen verbod op publicatie van niet-openbare informatie integraal wordt heroverwogen. Als derde punt vragen ze de minister om het voorgenomen verbod op het opnemen van eigen gesprekken te verduidelijken.

Via: Security.nl

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: