abonneren

Bouw als leek je eigen Windows Phone-app

Microsoft heeft een nieuwe ontwikkeltool gelanceerd voor Windows Phone die mikt op niet-programmeurs. Het idee is om onder andere hiermee het gat te verkleinen met iOS en Android.

Microsoft kwam dinsdag op de proppen met Windows Phone App Studio, een gloednieuw programma dat geen banden heeft met bestaande software voor ontwikkelaars, zei een woordvoerder.

App Studio, dat momenteel nog in bèta is, is een gratis online tool die is “ontworpen om iedereen te helpen snel een idee tot leven te brengen door tekst, online content, afbeeldingen en ontwerpconcepten naar een rijke set aanpasbare templates”, legde Microsoft uit in een blogpost.

 

“Beginnen is eenvoudig: maak een Microsoft-account aan, kies je template en begin met het toevoegen van je content. Windows App Studio doet de rest”, belooft het bedrijf.

“Als je app klaar is voor de start, kun je hem naar je eigen toestel downloaden, of hem delen met anderen door hem te publiceren in de Windows Phone Store”, aldus Microsoft.

Wie iets meer verstand heeft van appontwikkeling kan de app verder aanpassen via Visual Studio en/of Blend. De eerste versie van de tool is geoptimaliseerd voor IE10 en bevat een beperkt aantal templates. Microsoft zegt dat dit aantal in de nabije toekomst zal stijgen.

Windows Phone App Studio is het laatste wapen in Microsofts arsenaal dat moet helpen in de appwedloop voor mobiele tostellen. Windows Phone heeft volgens de laatste tellingen 160.000 apps in de winkel.

Nick Landry, een ervaren Windows Phone-ontwikkelaar en softwarebeheerder bij Infragistics zei woensdag in een blogpost dat het gat met Android en iOS nog altijd duidelijk aanwezig is, maar niet zo enorm groot is als buitenstaanders vaak denken.

Hij illustreerde zijn argument met een grafiek, waarin de aanwezigheid van de meest populaire apps wordt bekeken op iOS, Android, Windows Phone en Windows 8. Uit Landry’s selectie blijkt dat Android slecht licht achterloopt op iOS, terwijl 63 procent van deze topapps ook op Windows Phone draaien.

Een programma als Windows Phone App Studio zal waarschijnlijk weinig doen om die situatie te veranderen. Microsoft hoopt echter dat mensen zonder technische achtergrond die goede ideeën hebben voor apps sneller geneigd zullen zijn om hun concept om te zetten in werkelijkheid.

Microsoft biedt trouwens een hele reeks video’s aan over ontwikkelen voor beginners op Windows Phone 8, te vinden op zijn Channel 9-kanaal.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Windows Phone

Tags: apps bouwen

Laatste reactie