BlackBerry trekt zich terug uit consumentenmarkt

De Canadese telefoonfabrikant BlackBerry heeft besloten zich volledig te focussen op de zakelijke markt en geen toestellen meer uit te brengen voor consumenten. Als gevolg van deze beslissen verliezen 4.500 medewerkers hun baan bij het bedrijf.

BlackBerry maakte de reorganisatie afgelopen vrijdag bekend, na eerdere geruchten over dagende massaontslagen. In totaal wordt wereldwijd veertig procent van het personeel van BlackBerry ontslagen. Hiermee wil het bedrijf voor volgend jaar zijn kosten met ongeveer vijftig procent terugbrengen, na in het tweede kwartaal van dit jaar een verlies van bijna één miljard te hebben geleden. Er werden toen wereldwijd slechts 3,7 smartphones van het merk verkocht.

Met het massale ontslag lijkt het einde van voor de Canadese smartphonemaker in zicht. Om die reden is op dit moment een veiling van opgesplitste bedrijfsonderdelen gaande bij BlackBerry. Deze moet rond november van dit jaar voltooid zijn. Investeerders zouden vooral interesse hebben naar het besturingssysteem BlackBerry 10 en verschillende patenten van het bedrijf, die in totaal zo’n vijf miljard dollar waard zouden zijn.

Het nieuws over de reorganisatie volgt verrassend genoeg de recente aankondiging van BlackBerry’s nieuwste toestel. Vorige week werd namelijk nog de 5-inch BlackBerry Z30 aangekondigd, misschien dus wel het allerlaatste BlackBerry-toestel. Samen met de Z30 komt ook een update voor het mobiele besturingssysteem uit, genaamd BlackBerry 10.2. Deze moet medio oktober verschijnen voor de toestellen Z10, Q10 en Q5.  

Geschreven door: Kenneth Stamp op

Category: Nieuws, Organisatie

Tags: