abonneren

BlackBerry op rand van afgrond

Het kan weleens de doodsklap zijn: BlackBerry-maker RIM heeft de langslepende patentzaak met softwarebedrijf Mformations Technologies verloren en moet een boete van 147,2 miljoen dollar betalen.

Het is eruit: BlackBerry moet 147,2 miljoen euro boete betalen aan Mformations Technology. De federale rechtbank in San Francisco heeft dat dit weekend bepaald. Hoe RIM - het bedrijf achter de BlackBerry-telefoons - dat gaat betalen, is nog maar de vraag: het bedrijf maakt al tijdenlang verlies. 

Gestolen

De zaak loopt al sinds 2008. Mformations Technologies beschuldigt RIM ervan dat zij de platform techniek voor het beheer van mobiele apparaten hebben gestolen en deze hebben toegepast op de BlackBerry Enterprise Server. Het platform voor automatische updates voor de mobiele apparaten. Nu is de eis van 8 dollar per mobiel apparaat toegewezen en moet RIM omgerekend 120 miljoen euro betalen.

Wegwezen?

De enorme boete is natuurlijk geen goed nieuws. De Canadese smartphonefabrikant moest al duizenden werknemers ontslaan vanwegen tegenvallende cijfers (lees: verlies) en nu heeft het weer een miljoenenboete. Ondertussen werd ook nog eens de release van de nieuwe lijn smartphones met besturingssysteem BlackBerry 10, wat wordt gezien als laatste reddingsboei, uitgesteld tot januari 2013.

Deze problemen zorgen voor veel onrust. Ook bij het team van ontwikkelaars. Er zijn geruchten dat er een leegloop is, maar dat ontkent RIM in alle toonaarden. Het meldt alleen maar dat het enorm uitkijkt naar de releasen van Blackberry 10. 

Bron: Webwereld

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags:

Laatste reactie