Blackberry introduceert Passport-smartphone

Blackberry heeft zojuist diens nieuwste smartphone geïntroduceerd, de Blackberry Passport. Het meest opvallende aan het toestel is de vierkante vorm en het aanrakingsgevoelige toetsenbord.

Beide zijn volgens Blackberry essentieel voor zakelijk gebruik. Het toestel heeft een 4,5 inch display met een resolutie van 1440x1440, een pixeldichtheid van 453 ppi en is gemaakt van Gorilla Glass. 

De vorm van het scherm staat toe dat er meer woorden op een regel passen; 60 om precies te zijn, in tegenstelling tot de 40 woorden die smartphones met een verticaal scherm normaliter tonen. Het bedrijf stelt dat dit ideaal is voor het werken in documenten en spreadsheets. Door de lettergrootte hoef je ook niet meer constant in en uit te zoomen op webpagina's.

Slim toetsenbord

De toetsen van het toetsenbord zijn verspreid over drie regels in plaats van de gebruikelijke vier. Doordat deze aanrakingsgevoelig ('touch enabled') is, kunnen veel taken gedaan worden zonder het toetsenbord los te laten.

Zo zijn woordsuggesties mee te pikken door omhoog te swipen of is tekst weg te gummen door naar links te swipen. Met dit toetsenbord maken smartphonegebruikers tevens veel minder spelfouten dan bij concurrerende toestellen, aldus Blackberry.

Specificaties

Onder de motorkap draait de smartphone op een 2,2 GHz quad-core Snapdragon 800 processor en 3 GB intern geheugen. Er is 32 GB interne ruimte beschikbaar, die via microSD is uit te breiden tot 64 GB. Daarnaast zit er een 13 megapixel-camera aan de voorkant en een 2 MP-pixel camera aan de achterkant. 

De accu van de Blackberry Passport is goed voor dertig uur onafgebroken gebruik, en de telefoon gaat automatisch op de standbystand zodra je hem met het scherm omlaag neerlegt. 

Besturingssysteem Blackberry 10.3

De Blackberry Passport komt uitgerust met het besturingssysteem Blackberry 10.3. Een belangrijk onderdeel hiervan is de BlackBerry Assisant, die vergelijkbare functies kent als Apple's Siri.

Door tegen de telefoon te praten kun je allerlei taken opgeven, maar de assistent werkt ook via het toetsenbord. Voor de momenten waarop je niet hardop tegen een apparaat wil praten, zoals bijvoorbeeld in de trein.

Tevens bezit OS 10.3 de App Store van Amazon. Daardoor zijn ook sommige Android-apps te installeren op de Passport, maar alleen als Amazon ze zelf aanbiedt.

Beschikbaarheid 

Het toestel lanceert vandaag onder meer in Frankrijk en Duitsland voor 649 euro. Wanneer deze in Nederland uitkomt is nog niet bekend. In de Verenigde Staten kost de smartphone 500 dollar.

Blackberry heeft overigens nog veel werk voor de boeg om de consument weer te bereiken zoals het bedrijf ooit deed. Uit recente cijfers blijkt dat het marktaandeel van Blackberry is gekrompen naar minder dan een procent.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten