Bitcoin of Ethereum: Cryptovaluta vergeleken

Welke cryptomunt is het aantrekkelijkst om te minen? Bitcoin of Ethereum? Zcash misschien, of toch LBRY? We maken voor deze munten een berekening en leggen je ook uit hoe je dit zelf uit kunt rekenen.

Door: Dirkjan van Ittersum

Heb je een mining-systeem, dan volgt de keuze: wat ga je minen? Uit berekeningen blijkt dat het delven van Ethereum op dit moment het aantrekkelijkst is, al zijn de opbrengsten wel sterk afhankelijk van de koersontwikkeling. Bij veel digitale munten is die op zijn zachtst gezegd niet erg stabiel. Er zijn forse schommelingen waardoor de opbrengst van een mijnmachine kan tegenvallen. Het is vergelijkbaar met gokken op de beurs. Wie niet goed weet wat hij doet, kan er veel geld mee verliezen. Dezelfde regel geldt als op beurs: wie het geld niet kan missen, moet er niet aan beginnen.

Dat de waarde van digitale munten niet erg stabiel is blijkt als we een snelle blik werpen op de koersgrafieken. De koersen reageren sterk op nieuwsgebeurtenissen. Zo kondigde in september de Chinese overheid een verbod aan op de lancering van nieuwe munten. Dat zorgde voor een schrikreactie. De waarde van de Bitcoin daalde binnen enkele dagen van 5000 naar 3800 dollar. Overigens is er sinds het begin van het jaar gemiddeld nog altijd wel sprake van een sterke stijging. In januari stond de munt nog op zo’n 900 dollar.

Alleen of samen?

Bij het uitrekenen van de mogelijke opbrengsten is er nog een onzekere factor. De moeilijkheidsgraad om digitale munten te vinden gaat steeds verder omhoog. Bedenker Nakamoto wilde zo een stabiele stroom van nieuwe munten garanderen. Hoe meer mensen delven, hoe ingewikkelder het minen wordt. Wie apparatuur aanschaft in de verwachting dagelijks een x-aantal munten te delven, kan voor een nare verrassing komen te staan als de moeilijkheidsgraad opeens flink wordt verhoogd. Bij het minen heb je de keuze uit twee manieren:

1) Als je kiest voor individueel minen gebruik je alleen eigen hardware om op zoek te gaan naar munten. Voor Bitcoins heb je ASIC’s nodig, voor andere valuta’s volstaat het om meerdere gpu’s te gebruiken. Om er echt munt uit te slaan, moet je een flinke investering doen en meerdere machines aan het werk zetten.

2) Het is ook mogelijk om deel te nemen aan een ‘mining pool’. Dit zijn online samenwerkingsverbanden waarbij gezamenlijke rekenkracht wordt ingezet om te zoeken naar munten. De opbrengsten worden gedeeld. Ook hier heb je hardware nodig, maar de investering is beperkter - de opbrengst uiteraard ook.

Berekening

We hebben al kort aangestipt welke zaken van belang zijn om uit te rekenen wat je kunt verdienen met het delven van digitale munten. Puntsgewijs:

- Aanschafkosten apparatuur

- Stroomkosten

- Snelheid van de apparatuur (Mhash/s)

- Waarde van de digitale munt

Aan de hand van deze gegevens hebben we voor een aantal populaire munten uitgerekend wat de opbrengsten zijn. We gaan uit van een investering van zo’n 2200 euro voor een mining rig gebaseerd op vijf Nvidia GTX 1060 gpu’s, geoptimaliseerd door webwinkel Arctic Secrets. Dit geheel verbruikt zo’n 450 watt. De hashrate hangt af van welke munt er wordt gedolven. Hieronder enkele voorbeeldberekeningen voor populaire munten.

We zijn daarbij (conservatief) uitgegaan van een stroomprijs van 20 cent per kilowattuur. Het is trouwens aan te raden om bij jouw eigen berekening ook niet uit te gaan van een uptime van 24 uur van je systeem, omdat er zich problemen kunnen voordoen. Veel miners houden rekening met zo’n drie uur per dag downtime als conservatieve kostenberekening.

Onderstaande berekening moet wel met een flinke korrel zout genomen worden. We rekenen met de koersen van september 2017. De prijzen van digitale munten kunnen – als gezegd – flink fluctueren. Bovendien zijn de te realiseren opbrengsten afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Beide zullen in de loop der tijd wijzigen waardoor de hieronder getoonde opbrengsten (veel) hoger of lager kunnen uitvallen. De berekeningen zijn gedaan op basis van berekening van Crypto Compare en de hashrate- en verbruiksopgave van de mining-rig-bouwer.

Mining-kosten: Ethereum

Hashrate (fabrieksopgave): 120 Mh/s

Kosten apparatuur: 2200 euro

Stroomkosten: 788,40 euro per jaar

Verwachte opbrengst Ethereum: 2017,16 euro per jaar

Opbrengst na aftrek onkosten eerste jaar: 971,24 euro verlies

Opbrengst na aftrek onkosten tweede jaar: 257,52 euro winst

Mining-kosten: Zcash

Hashrate: 1521 h/s

Kosten apparatuur: 2200 euro

Stroomkosten: 788,40 euro per jaar

Verwachte opbrengst Zcash: 2338,79 euro per jaar

Opbrengst na aftrek onkosten eerste jaar: 649,61 euro verlies

Opbrengst na aftrek onkosten tweede jaar: 900,78 euro winst

Mining-kosten: LBRY

Hashrate: 958 Mh/s

Kosten apparatuur: 2200 euro

Stroomkosten: 788,40 euro per jaar

Verwachte opbrengst LBRY: 1391,25 euro per jaar

Opbrengst na aftrek onkosten eerste jaar: 1597,15 euro verlies

Opbrengst na aftrek onkosten tweede jaar: 994,3 euro verlies

Mining-kosten: Bitcoin

Ter referentie een berekening van het mijnen van Bitcoins. Hiervoor is de eerder besproken speciale ASIC voor nodig. De startkosten zijn daarom hoog. Houd ook rekening met een hoge energierekening. We hebben voor deze berekening gekozen voor de Antminer S9. Het is overigens moeilijk om aan dit apparaat te komen.

Hashrate: 3,5Th/s

Kosten apparatuur: 4500 euro

Stroomkosten: 2315,31 euro

Verwachte opbrengst Bitcoin: 5413,60 euro per jaar

Opbrengst na aftrek onkosten eerste jaar: 1401,71 euro verlies

Opbrengst na aftrek onkosten tweede jaar: 130,62 euro verlies

Miningbelasting

Om effectief te kunnen minen is het noodzakelijk om deel te nemen aan een mining-pool: een groep miners die gezamenlijk op zoek gaan naar de munten. Om deel te nemen aan zo’n pool lever je op het moment van schrijven gemiddeld 2 procent van de opbrengst in. Vervolgens is er ook nog mining-software nodig, die in veel gevallen ook een bedrag vraagt van ongeveer 2 procent of minder van de opbrengst. Samen is dat ongeveer 4 procent die je meteen moet afschrijven als een ‘miningbelasting’.

Tot slot zijn er transactiekosten van de munten om ze in een wallet te krijgen en weer te converteren naar euro’s. Wie momenteel 1 Ethereum verstuurt naar een wallet, betaalt ongeveer 0,002 Ethereum aan transactiekosten. Om deze om te zetten naar euro’s, moet de Ethereum verplaatst worden naar een exchange, wat wederom transactiekosten met zich meebrengt. Reken daarom (bovenop de eerder berekende kosten) gemiddeld nog eens 4 procent voor alle conversiekosten terug naar euro’s.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000