}
abonneren

Bitcoin-fork is definitief: Wat betekent dat?

Er werd al maanden over gespeculeerd, maar de bitcoin heeft eindelijk de beruchte 'fork' gekregen - met verrassend weinig problemen. Je kunt je echter afvragen of zo'n nieuwe munt wel echt iets toevoegt.

Laten we eerst maar eens kijken naar het probleem. Dat zat in de blockchain, de onderliggende technologie van de bitcoin waarbij alle transacties van de munt openbaar beschikbaar zijn en door iedereen kunnen worden ingezien. De 'blocks' uit die chain zijn in de huidige opstelling van de bitcoin maximaal 1 MB groot.

Teveel transacties

Bitcoin-transacties worden echter steeds groter én er komen de laatste maanden zoveel transacties bij dat de blocks van 1 MB veel te klein zijn. Daardoor duurt het heel erg lang voordat transacties worden doorgevoerd, en zijn de transactiekosten erg hoog. In de afgelopen 2 jaar stegen de transactiekosten met niet minder dan 1200%.

Spam

Maar opvallend daaraan is dat veel bitcoin-adepten vermoeden dat dat om spam-transacties gaat, die in grote mate werden verstuurd om aan te tonen dat de block-grootte van 1 B te klein was. Het belangrijkste bewijs daarvoor: op het moment dat overeenstemming werd bereikt over het veranderen van de grootte daalde het aantal transacties dramatisch.

Wat wel duidelijk was, was dat er iets moets gebeuren, maar de bitcoin-gemeenschap raakte het maar niet eens met de oplossing.

Lees ook ons eerdere artikel 'Problemen in bitcoinland: Wat is er aan de hand?

SegWit

Eén van de ideeën was om de blokken simpelweg te vergroten, en dat leek lang de voorkeur van veel gebruikers te hebben. Dat gebeurde met een upgrade genaamd SegWit ('segregated witness'), dat signatures uit bitcoin-transacties verwijdert. Daardoor komt er meer ruimte vrij zodat er per block meer transacties kunnen worden uitgevoerd. Ook betekent het dat de blocks 2 MB groot worden.

Oplossing?

In juli leek het grootste deel van de gemeenschap die oplossing te accepteren, maar er waren een paar belangrijke tegenstanders die de SegWit-technologie niet voldoende vonden. Dat stelt immers het probleem alleen maar uit, en is geen permanente oplossing.

SegWit leek een goede oplossing, maar daar was niet iedereen het mee eens

Harde fork

Daarom werd besloten een nieuwe munt te creeëren. Deze 'fork' van de bitcoin betekent dat nieuw gemijnde blokken niet meer worden geaccepteerd door de oude blockchain.

Dat gebeurde op dinsdagavond (Nederlandse tijd), toen het eerste block werd gemijnd dat de naam Bitcoin Cash heette - ook al tot BHC afgekort.

Populariteit

Opvallend is dat er van tevoren niet te zeggen was hoe populair Bitcoin Cash zou worden. Het verschilt namelijk per exchange of die met de munt verder gaat en wat er dan gebeurt met nieuwe en bestaande bitcoins.

Speculatie

Dat de fork zou komen was al wel duidelijk, maar het effect daarvan was pure speculatie. De bitcoin is nogal volatiel en wisselt behoorlijk in waarde, en het was niet ondenkbaar dat een nieuwe versie van de munt naast de oude voor veel commotie zou zorgen.

Waarde van de munt

Dat blijkt nu wel mee te vallen. De waarde van de bitcoin zakte kort na het mijne van het BCC-block heel eventjes, maar veerde ook weer snel terug naar het oude niveau waar het voorlopig blijft - rond de 2700 dollar per bitcoin.

De waarde van de Bitcoin Cash is helaas een stuk minder. Die begon rond de 280 dollar, maar heeft flinke uitschieters naar boven én beneden.

Acceptatie

De Bitcoin Cash heeft ook een ander nadeel. De nieuwe munt maakt de acceptatie van de bitcoin in de 'echte wereld' een stuk lastiger. Van alle cryptomunten is de bitcoin de bekendste omdat die nog enigszins waarde heeft bij online winkels of diensten als Thuisbezorgd, maar buiten dat hebben cryptovaluta vooral waarde onder gebruikers zelf vanwege hun vraag en aanbod, niet om hun praktisch nut. Dat is waarom er al jaren wordt gespeculeerd dat de bitcoin en vooral andere munten zoals Ethereum in een bubbel zitten.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Nu Bitcoin Cash naast de gewone bitcoin bestaat ontstaat er weer een nieuwe groep gebruikers van een cryptomunt, en hoe meer munten met relatief kleine aanhang er zijn hoe minder praktisch de munt in het echte leven wordt.

Bovendien is het geen gezonde situatie om een munt te gebruiken waarbij je periodiek moet kiezen welke afsplitsing het meest waard blijft en waar je het meest aan hebt.

Of de bitcoin ooit écht significant wordt, is maar de vraag - maar een harde fork als deze helpt niet erg mee.


Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Overig

Tags: bitcoin, blockchain, cryptovaluta, cryptomunt, bitcoin cash, segwit

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI