Bitcoin dreigt aan eigen populariteit ten onder te gaan

De transacties van de Bitcoin zijn afgelopen week enorm vertraagd. Dat komt omdat het netwerk tegen de maximale capaciteit aan zit. De oorzaak is het protocol achter het netwerk dat niet is opgewassen tegen de groeiende populariteit van het digitale betaalmiddel.

Bitcoinbezitters en bedrijven lopen tegen lange wachttijden aan bij het betalen met de munt. Er ligt geen snelle oplossing voor het probleem voor handen, en gebruikers speculeren over het einde van de munt.

Transactieproblemen

Elke Bitcoin-transactie moet geverifieerd worden, wat gebeurt door een blockchain waarin alle Bitcoin-transacties die ooit zijn gedaan worden vastgelegd. De blocks waar de ketting uit bestaat worden gegenereerd door computers van miners. Zij voegen op die manier ook nieuwe Bitcoins aan het netwerk toe. 

De transactiesnelheid is afhankelijk van het aantal blocks dat door de mining-computers wordt gegenereerd: Tot voor kort was dat elke tien minuten. Daar is vorige week verandering in gekomen, want het bevestigen van een transactie kan nu langer dan een uur duren. 

Oorzaak

Deze problemen komen niet uit de lucht vallen. Vorig jaar werd door ontwikkelaars en gebruikers uit de community al gewaarschuwd dat er een moment komt waarop het groeiende aantal transacties niet meer verwerkt kunnen worden. Dat moment is nu aangebroken.

De blocks zijn op dit moment 1 MB, maar er zijn in tien minuten meer transacties dan in 1 block verwerkt worden. Dit betekent dat de wachttijd op blijft lopen en betalingen met Bitcoin niet snel genoeg gaan voor dagelijks gebruik. Daarom moet er iets veranderen aan de blocks om transacties snel genoeg te verwerken. 

Twee Bitcoinkampen

Wat er gebeurt met Bitcoin wordt echter bepaald door een kleine groep ontwikkelaars en zij kunnen het niet eens worden. Een deel van hen wil dat de Blocks groter worden dan de huidige 1mb, zodat er door het miningnetwerk meer transacties per tien minuten verwerkt worden. Grotere blocks betekenen echter dat het synchroniseren van het netwerk meer rekenkracht kost en op den duur misschien door beter georganiseerde instanties onderhouden moet worden, tegen hogere transactiekosten. 

Dit gaat in tegen de ideologie achter Bitcoin. De munt is ooit opgericht met het idee dat het beheer decentraal moest zijn. Daarom wil een deel van bedenkers van Bitcoin geen grotere blocks.  De twee kampen worden het niet eens en is daarom het kamp voor de grotere blocks een eigen blockchain gestart onder de naam Bitcoin XT.

Lees hier meer over de splitsing van de blockchain

Oplossing

De meest voor de hand liggende oplossing zijn inderdaad de grotere blocks, zodat er per direct meer transacties verwerkt worden. Misschien dat door de druk van de ophopende transacties hier nu wel actie op wordt ondernomen.

Een andere oplossing is dat Bitcoinbezitters hun vermogen omzetten in een andere crypto-valuta zoals Lite-coin, Dogecoin of de Electronische Gulden. Nieuwere crypto-valuta zijn daarnaast soms beter ontwikkeld dan Bitcoin, omdat die bepaalde fouten van de eerste Bitcoin niet meenemen.

Toekomst van de Bitcoin

Als er niet snel iets verandert aan het protocol worden de trage transacties de Bitcoin mogelijk fataal. Het kan zijn dat de alternatieve blockchain met grotere blocks dan wel een succes wordt en de Bitcoin voortleeft als Bitcoin XT. Het andere mogelijke scenario is dat de Bitcoin instort en we moeten overstappen op een andere crypto-valuta.  

Geschreven door: Robert Zomers op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: bitcoin, crypto-currency