abonneren

Bill Gates: ‘Sorry voor Control-Alt-Delete’

De toetscombinatie die veel Windows-gebruikers nog dagelijks in moeten drukken als ze hun PC willen gebruiken, had nooit bedacht hoeven worden. Dit zei Bill Gates, medeoprichter van computergigant Microsoft, bij een bezoek aan de Amerikaanse universiteit Harvard.

Tijdens een toespraak voor studenten van de universiteit vertelde Gates over de totstandkoming van Microsoft en de keuze om de Control-Alt-Delete functie in de eerste generatie computers in te bouwen. Volgens Gates is de toetscombinatie ontworpen om te voorkomen dat andere programma’s de login prompt na konden apen en hierdoor het wachtwoord van de computer konden stelen.

“Het was een fout”, gaf Gates toe aan het aanwezige publiek dat moest lachen om zijn opmerking. “We hadden er ook voor kunnen kiezen om met één knop in te loggen, maar degene die de toetsenborden ontwikkelde voor IBM wilde dit niet voor ons maken.”

Hiermee doelt Gates op ingenieur David Bradley, die meegewerkt heeft aan de originele IBM PC. Bradley ontwikkelde de toetscombinatie control-alt-delete in eerste instantie om de PC opnieuw op te kunnen starten. “Ik mag het dan wel bedacht hebben, maar Bill maakte het beroemd”, aldus Bradley in een eerder interview.

Tot op de dag van vandaag wordt de toetscombinatie control-alt-delete nog gebruikt in Microsoft’s besturingssysteem. In Windows 8 kunnen gebruikers met de drie knoppen hun computer op slot zetten of toegang verkrijgen tot het scherm Taakbeheer. Windows 8 mag dan gebruikmaken van een nieuw login scherm, maar het is nog steeds mogelijk om de PC zo in te stellen dat de toetscombinatie benodigd is om het apparaat te ontgrendelen. Voor de échte control-alt-delete-fans, zullen we maar zeggen!

Geschreven door: Kenneth Stamp op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: Bill Gates

Nieuws headlines

Laatste reactie