Beveiligde chat-app Signal krijgt desktopclient voor iOS

De beveiligde chat-app Signal heeft nu voortaan ook een desktop-versie voor iOS. De makers van de applicatie hebben een Chrome-extensie uitgebracht waarmee het mogelijk is om een iPhone te koppelen aan de pc. Er blijft daardoor maar één sleutel bestaan om berichten te lezen.

Dat laat maker Open Whisper Systems weten op zijn site.
 

Snowden

Signal is een beveiligde chat-app die berichten versleuteld verstuurd. De applicatie werd onder andere gebruikt door NSA-klokkenluider Edward Snowden, en staat bekend als één van de anoniemste apps die er zijn.
 

Android-variant

Signal had al een desktop-variant, maar die was alleen beschikbaar voor Android. Nu werkt de desktop-app ook met iOS samen voor zowel iPhones als iPads.

De applicatie voor iOS werkt hetzelfde als wanneer je die met Android koppelt. Je moet dan een QR-code scannen om een verbinding te maken tussen je pc en je telefoon. Dat is nodig, omdat de berichten van Signal niet centraal op een server worden opgeslagen.
 

Unieke sleutel

Het is volgens Open Whisper System lastig om een desktop-oplossing te vinden voor de berichten, omdat die eind-tot-eind-encryptie gebruiken. Dat betekent dat de sleutel niet zomaar te delen is. Door het koppelen van de applicaties via een QR-code wordt de unieke id-sleutel gekopieerd zodat alle actieve clients tegelijk gebruik kan maken van de decryptie.

Dat is dezelfde manier die WhatsApp ook gebruikt wanneer je het op de desktop inzet. Ook WhatsApp heeft e2e-versleuteling, waarvan het protocol afkomstig is van Open Whisper Systems.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: android, app, ios, signal