Betaversie Tor Messenger gelanceerd voor anoniem chatten

The Tor Project heeft een eerste betaversie voor Tor Messenger gelanceerd. Zoals de naam al doet vermoeden kun je daarmee anoniem chatten over het Tor-netwerk.

Tor Messenger is gebaseerd op Mozilla's Instantbird - zoals de Tor Browser is gebaseerd op Firefox. In de client zijn contacten onder meer te importeren vanuit Google Talk, Facebook Chat, Twitter en Yahoo.

Er wordt gebruikgemaakt van het Off-the-Record-protocol (OTR) voor het versleutelen van je berichten, die vanaf de zender via verschillende computers binnen het Tor-netwerk naar de ontvanger wordt verzonden. Er worden geen chatlogs bijgehouden.

De inhoud van je berichten als ook de contactpersonen waarmee je praat zijn daardoor lastiger te achterhalen.

Risico's

Voor optimale werking raden de makers wel aan dat beide personen in een gesprek via de Tor Messenger met elkaar praten. Mocht je met iemand praten die een minder veilige chatdienst gebruikt, dan zijn er alsnog privacy-risico's.

Ontbrekende functies en bugs

De betaversie heeft nog wel wat ontbrekende features. Zo zijn hyperlinks nog niet klikbaar, omdat The Tor Project wil dat deze standaard in de Tor Browser worden geopend. Dat is nu nog niet het geval.

Ook zijn er nog veel bugs. Zo melden veel gebruikers dat ze de software niet eens kunnen starten.

Tor Messenger is te downloaden voor Windows, Mac en Linux. Of het ook werkt op Tails, durven de makers nog niet te zeggen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Security

Tags: privacy, tor