abonneren

Betalen met je bakkes

Het Finse bedrijf Uniqul lanceert een betaalsysteem waarbij betalingen verricht worden via gezichtsherkenning. Een gezicht is aan een bankrekening, creditcard of PayPal-account gekoppeld en de gebruiker hoeft alleen nog op o.k. te drukken om de betaling te laten plaatsvinden.

Een Fins bedrijf genaamd Uniqul heeft een gelijknamig betaalproduct bedacht dat eerdaags gelanceerd wordt. Het bijzondere aan dit systeem is dat er betaald wordt via gezichtsherkenning. Via een gezichtsscanner wordt bij de kassa het gelaat herkend. Vervolgens verschijnt op een monitor het gezicht en de bijbehorende betaalgegevens ter controle. Uniqul kan aan een bankrekening, creditcard of PayPal account worden gekoppeld. Wanneer de gebruiker op o.k. drukt is de betaling een feit. Dit zou zo’n vijf seconden in beslag nemen in totaal.

In het onderstaande filmpje zijn een aantal toepassingen te zien. Eén ervan is dat je tijdens het tanken betaalt. Even op o.k. drukken na de tankbeurt en je kunt weer verder rijden. Ook als je laat bent voor je vlucht kan de gezichtsbetaling soelaas bieden. Zo kun je meteen door naar de gate, nadat je kort je snufferd hebt getoond aan de checkin-balie.

Kritiek op Uniqul

Er is wel kritiek op de nieuwe betaalmethode. Zo zal het, zoals bij elk nieuw product, wel beschikbaar moeten zijn in veel winkels. Dat zal wel even duren vermoedelijk. Daarnaast is pinnen dan wellicht enigszins tijdrovend, maar wanneer veel mensen straks een betaalpas of smartphone hebben met NFC-chip, is een eenvoudige haal langs een betaalpunt ook voldoende om af te rekenen. Bovendien werpen zich zoals altijd met dit soort dingen privacy-vragen op.

De dienst kost overigens geld, oplopend van 99 dollarcent per maand als je alleen dichtbij huis gebruik wilt maken van Uniqul en 2,99 dollar om in de hele stad en randgemeentes te kunnen betalen met je bakkes.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: Innovatie, Gezichtsherkenning, betaalsysteem, startups

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord