4 handige opties voor Kodi

Mediaspeler Kodi beschikt over een enorme hoeveelheid opties en de mogelijkheid om de functionaliteit nog verder uit te breiden. Het pakket wordt zeer actief onderhouden en is beschikbaar voor allerlei verschillende hard- en softwareomgevingen. PCM heeft de beste tips voor Kodi voor je uitgezocht.

In dit artikel gaan we hoofdzakelijk uit van Kodi 16, codenaam Jarvis. Op dit moment gebruiken we Beta 3, maar de meeste tips en trucs in dit artikel werken ook op versie 15 van Kodi, codenaam Isengard.

Taal aanpassen van Kodi

Standaard is de interfacetaal van Kodi Engels, maar dat kun je eenvoudig aanpassen. De bediening van Kodi is gebaseerd op een horizontale menubalk waarin je items selecteert door middel van de cursor- en entertoetsen op het toetsenbord. Ook muisbediening is mogelijk en zelfs aan ondersteuning voor gamepads is gedacht. Selecteer het item SYSTEM en druk op Enter. In het geopende menu selecteer je dan Appearance gevolgd door een druk op Enter. Kies vervolgens International en wijzig de taal achter Language in Dutch. Dat is een kwestie van het item Language selecteren en op enter drukken, waarna een lijst met talen verschijnt waaruit gekozen kan worden. Tegelijk met het aanpassen van de taal worden ook regio-instellingen correct ingesteld.

Kodi beeldverhouding aanpassen

Het is het nu mogelijk om ‘oude’ video’s met een 4:3-beeldverhouding weer te geven in 16:9-formaat. Hierdoor kun je ook fullscreen genieten van je oude series, zonder dat je last hebt van de zwarte balken aan de zijkant. Om de beeldverhouding van Kodi naar 16:9 te veranderen ga je naar Video op het hoofdscherm en kies je voor Afspelen. Kies vervolgens bij de opties voor Geef 4:3 video’s weer als voor Strekken 16:9 – Niet-lineair. Nu zijn oude tv-opnamen en films toch beeldvullend zonder storende zwarte balken te bekijken op moderne breedbeeldschermen. En dat zonder de zogenoemde ‘breedbekkikker-effecten’. De truc werkt verbazingwekkend goed, met name gezichten zien er nu niet meer ongezond breed uit.

Tv kijken met Kodi 16

Je kunt met Kodi ook live televisie via een tv-stick of kaart bekijken. Daarvoor is echter wel een apart hulpprogramma nodig, want Kodi kan dit nog steeds niet uit zichzelf. Wij kiezen voor het gratis NextPVR, die je kunt downloaden van www.nextpvr.com. Nadat je de add-on hebt geïnstalleerd, moet je eerst je tv-tuner laten scannen naar beschikbare (DVB-T-) kanalen. Klik daarvoor in NextPVR onder Settings (bereikbaar via een rechter muisklik in het programmavenster) op Devices. Selecteer je tv-tuner en klik dan op Device Setup. Selecteer Nederland (of desnoods All Countries) in het selectiemenu achter Country en klik op Scan. Klik na afloop van de scan op OK om de lijst met gevonden kanalen te bewaren en klik ook op OK in het venster Settings. Je kunt NextPVR nu afsluiten.

Start Kodi en kies onder SYSTEEM voor Instellingen. Kies vervolgens de optie Add-ons en dan Mijn Add-ons (het kan zijn dat je via de twee puntjes (..) eerst een of meer niveaus omhoog moet navigeren). Kies in de lijst PVR cliënten en daarna NextPVR PVR Client. Kies Inschakelen en keer met de terugknop rechtsonder in beeld terug naar het instellingenmenu van Kodi. Schakel onder TV en Algemeen TV de optie achter Geactiveerd in. De overige instellingen hier staan in principe goed. Druk, klik of zap op de hometoets en je ziet dat Kodi er in het menu een nieuw item – TV – bij heeft gekregen. Selecteer deze optie en kies een zender uit de kanalenlijst (deze is overgeheveld uit de backend NextPVR) en kijken maar. Via een dubbelklik op de preview schakel je naar volledige schermweergave.

Kodi bedienen met een controller

Als je Kodi gebruikt in combinatie met een standaard pc of notebook en je wilt af en toe net iets meer bedieningsgemak dan toetsenbord of muis, dan kun je ook Kodi ook bedienen met een gamepad. Kies je voor een draadloze gamepad, dan is dit ook een gebruiksvriendelijke optie en een beter alternatief voor een afstandsbediening of draadloos toetsenbord. Op zich hoef je niets aan Kodi te configureren om de gamepad als bedieningsinstrument te gebruiken. Mocht het onverhoopt niet werken, check dan onder SYSTEEM, Instellingen, Systeem en Invoerapparaten of de optie Schakel joystick en gamepad ondersteuning in daadwerkelijk is geactiveerd.

Lees ook: Streaming torrents in Kodi

Lees ook: Zo bekijk je de beste videostreams in Kodi

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Tools

Tags: Kodi, jarvis