Belkin brengt als eerste HDMI 2.1-kabel uit

Dankzij fabrikant Belkin is het vanaf nu mogelijk om een HDMI 2.1-kabel te kopen. De kabel die gebruikmaakt van de nieuwste video-standaard wordt o.a. verkocht via de webwinkel van Apple.

Lees ook: HDMI-verschillen: Alles wat je over de kabels wil weten

Apple biedt de zogeheten ultra high speed-kabel daar aan voor de Apple TV. De lengte bedraagt 2 meter. Daarnaast is de kabel verkrijgbaar via de site van Belkin zelf. Je betaalt er ongeveer 35 euro voor.

HDMI 2.1 heeft een veel hogere bandbreedte dan HDMI 2.0, we spreken dan over een sprong van 18 Gbit/s naar 48 Gbit/s. De kabel kan een maximale beeldresolutie van 8K en zelfs 10K aan, naast een hogere verversingssnelheid voor 4K - 120 Hz.

Ook is er ondersteuning voor dynamische HDR, waarbij per frame de beste kleuren worden berekend. Daarnaast is er een gaming-modus met variabele refresh rates, wat vloeiendere gameplay-beelden moet zorgen. Een van de apparaten die dat gaat ondersteunen, is de nieuwe Xbox One X.

Nut

Want om alles uit HDMI 2.1 te kunnen halen, heb je wel apparaten nodig die zo'n aansluiting hebben. En die zijn er momenteel nog niet. Vanwege backward compatibility kun je de kabel wel al verbinden met alle hdmi-apparatuur die je in huis hebt.

Al bij al heeft investeren in een HDMI 2.1-kabel nu nog niet zoveel nut, tenzij je alvast klaar wilt zijn voor de toekomst. De verwachting is bijvoorbeeld dat volgend jaar de eerste televisies met HDMI 2.1 worden gelanceerd.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000