Bekende problemen met Windows 10 Technical Preview 2

De laatste versie van Windows 10 is inmiddels beschikbaar, maar aangezien het een testversie betreft, werken niet alle onderdelen even goed. Waar moet je allemaal op letten bij het gebruik van deze versie van Windows 10 - build 9926?

Accu-indicatie bij aanmeldscherm

Als je het aanmeldscherm van Windows 10 bekijkt, zie je een aantal pictogrammen staan, zoals de netwerkverbinding, en wordt er een pictogram getoond omtrent de status van de accu. Deze functie werkt in build 9926 echter niet: standaard geeft het pictogram namelijk aan dat de accu helemaal leeg is. Bovendien wordt dit pictogram op elk systeem weergegeven, ook als je Windows 10 niet op een laptop hebt geïnstalleerd.

Startmenu niet altijd zichtbaar

Het vernieuwde startmenu in Build 9926 is niet altijd even goed zichtbaar op het scherm. Als je op de Windows-knop klikt, verdwijnt soms een groot deel van het startmenu onder de taakbalk. Dat komt omdat het standaard startmenu veel pictogrammen bevat, waardoor deze niet allemaal op het enkele scherm passen. Aan de rechterzijde van het startmenu vind je een scrollbalk, waarmee je de andere delen van het startmenu in beeld kunt laten verschijnen.

Soms duurt het ook een paar seconden voordat het startmenu verschijnt, ook al klik je op de startknop. Dit is uiteraard geen standaardfunctie van Windows 10, maar het gaat om een bug. Deze zal bij een volgende release waarschijnlijk snel worden opgelost.

Cortana

Deze Build 9926 van Windows 10 bevat voor het eerst Cortana, de nieuwe zoekfunctie met spraakherkenning. De spraakherkenningsfunctie werkt echter niet in Nederland, maar je kunt wel van de zoekfunctie gebruik maken als je een tekst intypt. Je vindt de zoekbalk naast de startknop in de taakbalk. Soms kan het even duren voordat het zoekvenster reageert nadat je in de onderste balk een zoekopdracht hebt opgegeven.

Taalinstellingen

Alhoewel Windows 10 Technical Preview 2 Build 9926 beschikbaar is in de Nederlandse taal, vind je nog tal van onderdelen die nog niet zijn vertaald naar het Nederlands. Dat geldt onder meer voor de instellingen van Cortana, een aantal apps en een deel van de helpfunctionaliteit van Windows.

Bootmenu

Wanneer Windows 10 wordt gestart, kan het voorkomen dat er een bootmenu wordt getoond, waarbij je kunt kiezen uit een vorig besturingssysteem. Meestal is dat de versie van Windows waar vanaf je hebt geupgradet.

Remote desktop

De Remote Desktop-functie (Bureaublad op afstand) werkt met deze versie van Windows 10 nog niet helemaal optimaal. Zo wordt het scherm bijvoorbeeld trager opgebouwd, en duurt het soms langer om verbinding te maken met je Windows 10-machine.

Bugfixes

De meeste bugs in Windows 10 Technical Preview 2 Build 9926 zullen tijdens de release van deze versie worden bijgewerkt. De Windows Update-functie in deze versie kun je overigens ook niet uitschakelen, de updates worden automatisch geïnstalleerd. Gevolg is wel dat je deze versie van Windows 10 wat vaker opnieuw zult moeten opstarten.

Wil je sneller updates ontvangen voor Windows 10, schakel dan de functie bij Kiezen hoe preview-versies worden geïnstalleerd in op Snel: je krijgt dan eerder updates voor deze release van Windows 10.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Windows 10

Tags: technical preview