Beatles platenlabel Apple komt met downloads

Het eigen platenlabel van de Beatles, Apple Records, gaat voor het eerst muziek digitaal ter download aanbieden. Vooralsnog zal daar geen muziek van de Beatles bij zijn. Apple heeft 15 albums digitaal geremastered om zowel digitaal als op cd uit te brengen. Hier is bijvoorbeeld de plaat Those were the Days van Mery Hopkins bij.
De albums zullen in samenwerking met platenmaatschappij EMI Music op 26 oktober ter download beschikbaar komen, onder andere via iTunes.

Tot nu toe was het een groot mysterie waarom het werk van de Beatles nooit (legaal) ter download beschikbaar is gekomen. Ook nu is dat nog onzeker. Als reden worden vooral contractuele problemen tussen EMI en iTunes eigenaar Apple genoemd. EMI bezit een groot deel van de eerdere opnamen van de Beatles. In 1968 werd door de Beatles hun eigen Apple platenlabel opgericht, voor zowel hun eigen muziek als dat van andere artiesten.

Eerder dit jaar zou Paul McCartney gezegd hebben, niet te weten hoe de bizarre situatie rond de Beatlemuziek is ontstaan. Wel zegt hij te verwachten dat het ter download aanbieden van de muziek van de Beatles ooit wel zal gebeuren.

Bron: BBC news

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: