Aantal bankstoringen stijgt met 377 procent: ING koploper

Het jaar 2014 begon voor de Nederlandse banken niet zo goed. Het aantal storingsdagen bij banken is over januari en februari met maar liefst 377% gestegen ten opzichte van 2013. Dat blijkt uit een analyse van Allestoringen.nl voor storingen bij ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Bank. Het totaal aantal storingsdagen nam toe van 13 in 2013 naar 62 in 2014.

ING kende over januari en februari de meeste storingsdagen en noteerde ook de grootste stijging. Over de eerste twee maanden van het jaar had ING 21 storingsdagen, ten opzichte van 5 storingsdagen over 2013 (stijging van 320%). Het gemiddelde voor ING komt daarmee op één storing per 2,8 dagen.

Regelmatig mis
Ook bij de Rabobank ging het regelmatig mis: de bank kende over januari en februari 20 storingsdagen in 2014 tegenover 6 in 2013 (+233%). ABN Amro kende dit jaar 16 storingsdagen (in 2013 had deze bank nul storingsdagen) en SNS bank 5 (2013: 2 storingsdagen, een stijging van 150%).

Nieuw record
Banken hebben de afgelopen twee maanden een nieuw record bankstoringen gevestigd, zegt Tom Sanders, mede-oprichter van Allestoringen.nl. Alleen in april 2013 hadden banken meer storingsdagen. In die maand werden banken getroffen door een serie aan DDOS aanvallen. In de storingsranglijst vanaf 2013 bezet februari 2014 de tweede plaatst. Januari 2014 neemt de derde plaats in.

Wereldkampioen
Nergens in de wereld veroorzaken bankstoringen zoveel overlast als in Nederland. Nederland was in 2013 al wereldkampioen bankstoringen en de trend over januari en februari suggereert dat Nederland deze positie ook over 2014 zal vasthouden.

Klagende consumenten
Allestoringen.nl meet storingen op basis van klachten van consumenten. Deze klachten worden verzameld uit diverse publieke bronnen zoals Twitter, via de website van Allestoringen.nl en uit andere non-publieke bronnen. Over de eerste twee maanden van 2014 heeft Allestoringen.nl ruim 80.000 klachten over ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Bank verwerkt en geanalyseerd.

Wat is een storingsdag?
Allestoringen.nl constateert een storingsdag wanneer de dienstverlening van een bank gedurende die dag voor korte of lange tijd niet functioneert. Bij de meeste storingen kunnen rekeninghouders niet inloggen bij internetbankieren of mobiel bankieren. In februari kende ING daarnaast een storing waardoor de bank ten onrechte overboekingen dubbel vermeldde in het rekeningoverzicht. In een ander geval liepen overboekingen vertraging op door een storing bij betalingsverwerker Equens. Hierdoor werden onder andere toeslagen van de Belastingdienst later dan gebruikelijk betaald.

Geschreven door: Marijn Baar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: