Aurous is de 'Popcorn Time van muziek'

De filmindustrie mag dan nog zo faliekant tegen apps als Popcorn Time zijn, dat weerhoudt ontwikkelaars er niet van om soortgelijke apps uit te brengen. Zo is er nu ook een 'Popcorn Time voor muziek', genaamd Aurous.

De app bestaat sinds vorige week als desktop-app voor Windows, OS X en Linux. De ontwikkelaars zeggen nog bezig te zijn met een smartphone-app, al is dat een stuk moeilijker om uit te brengen omdat Apple en Google een dergelijke app niet snel zullen toelaten in de app-winkels.

Popcorn Time

Aurous werkt volgens hetzelfde principe als Popcorn Time, de notoire app waarmee het mogelijk is films en series te streamen. Ook Aurous streamt torrents via peer-to-peer, zodat je naar muziek kunt luisteren zonder dat dat wordt opgeslagen op je computer.

Onsuccesvolle crowdfunding

Zou je nog steeds Spotify gebruiken als er een illegaal gratis alternatief was?De app is ontstaan vanuit crowdfunding, maar ook dat opstartproces ging niet zonder slag of stoot. Kickstarter vond het namelijk niet erg ethisch om geld te vragen voor een app die illegaal muziek streamt, en sommeerde de ontwikkelaars het geld dan ook terug te betalen aan de geldschieters.

Inmiddels werkt Aurous wel als desktop-app, en is het bovendien een open-source-programma waardoor iedereen er verder mee aan de slag kan.

Extra features

De app heeft goed gekeken naar volwassen broertje Spotify, de populaire muziekstreamingdienst die 10 euro per maand kost. Maar waar Spotify's gratis variant gevuld is met advertenties, heeft Aurous die helemaal niet. Bovendien is het mogelijk om nummers in .flac-en .wav-formaat toe te voegen, en kun je zelfs YouTube-afspeellijsten importeren in de app.

De toekomst

Het is maar de vraag hoe lang een app zoals Aurous kan overleven. De filmindustrie verzet zich met hand en tand tegen apps als Popcorn Time, maar die vergelijking is misschien niet helemaal eerlijk. Er is op dit moment geen goed alternatief om betaald naar films te kijken - Netflix heeft bijvoorbeeld een behoorlijk verouderd aanbod, en filmstudio's werken nog steeds met hopeloos verouderde geografische restricties waardoor je in het ene land films kunt kijken die je ergens anders niet kunt kijken.

Bovendien toont het succes van Spotify ook wel aan dat gebruikers wel degelijk willen betalen voor hun muziek - als het hen maar makkelijk wordt gemaakt. Maar wat zou er gebeuren als die oplossing makkelijk én gratis is?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten