abonneren

ARM komt met extreem zuinige processor

Met een nieuw ontworpen Cortex-M0+ 32-bits processor legt ARM het fundament onder het door ARM gebruikte begrip het ‘Internet of Things’. De Chip gebruikt zo weinig energie dat hij maandenlang op een batterijlading kan werken.

Het nieuwe chipontwerp lever betere prestaties dan voorganger Cortex-M0 en gebruikt minder energie. Je hoeft de Cortex-M0+ niet in mobiele telefoons te verwachten. De chip is bedoeld om ingebouwd te worden in microcontrollers van intelligente sensors. Deze instrumenten worden onder andere toegepast in huishoudelijke apparaten, medische instrumenten, verlichting en besturingen van motoren.

De combinatie van 32-bits rekenkracht en laag energiegebruik opent de weg naar nieuwe toepassingen waar tot nu toe 8- en 16-bits processoren voor gebuikt worden. Zo verwacht ARM dat er steeds meer intelligente apparaten zullen komen met een eigen internetverbinding. Een toepassing hiervan zijn slimme huishoudelijke apparaten als vriezers en koelkasten die via het netwerk bestuurd worden om zo de pieken en dalen van het energiegebruik op het elektriciteitsnetwerk te verminderen. De nieuwe chips worden gemaakt door chipfabrikanten Freescale en NXP en kosten niet meer dan een paar dubbeltjes.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Processoren

Tags:

Laatste reactie