abonneren

‘Apple’s smartphone-marktaandeel gaat slinken’

Volgens onderzoeksbureau ABI Research zal Apple in 2013 nog een taartpunt van 22 procent van de smartphone-markt weten te verorberen, maar het zal daarna bergafwaarts gaan. Een bedrijf als Samsung heeft veel meer groeipotentie in de smartphone-markt van de komende jaren.

ABI Research deed onderzoek naar hoe het smartphone-segment zich vermoedelijk zal ontwikkelen. Daar kwam uit dat Apple een marktaandeel van 22 procent zal bereiken dit jaar. Dat is echter meteen de piek. Het onderzoeksbureau ziet het daarna alleen nog maar dalen, zoals het er nu naar uitziet.

Samsung in het voordeel

Merken als Samsung hebben volgens ABI Research een veel grotere kans om te profiteren van de aanhoudende groei van de smartphone-markt. Dat komt vooral doordat de groei van het aantal smartphones voor een groot deel veroorzaakt wordt door een groeiende vraag aan smartphones die in de lagere prijssegmenten vallen.

Apple doet momenteel niet mee in het goedkope segment, maar Samsung en veel andere Aziatische smartphone-makers wel. Volgens de analisten van ABI Research zal 62 procent van de telefoons die in 2018 verkocht worden minder dan 250 dollar kosten. Tegen die tijd zou 69 procent van de telefoons een smartphone zijn. In 2013 is dat ongeveer de helft.

Goedkope iPhone

Er gaan geruchten dat Apple toch ook van plan is om een goedkopere iPhone te maken. Toch ontkent Apple dit vooralsnog. De vraag is of die instelling uiteindelijk de juiste is, of dat Apple stiekem natuurlijk toch aan een goedkopere iPhone werkt. Als premium-merk is het op zichzelf geen ramp om niet een heel groot marktaandeel te hebben, maar wanneer het zover komt dat app-makers apps eerder voor andere besturingssystemen ontwikkelen, of zelfs alleen nog maar voor die besturingssystemen, stappen gebruikers zeer waarschijnlijk toch over naar die systemen. Een bedrijf als Apple zal dus toch moeten uitkijken voor het verliezen van te veel marktaandeel.

Bon: Webwereld

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: onderzoek, smartphone-markt

Nieuws headlines

Laatste reactie