abonneren

Apple wint en krijgt nano-simkaart

Het Europese Telecommunicatie Standaard Instituut (ETSI) heeft het ontwerp van de nano-simkaart dat is ingediend door Apple goedgekeurd. De nieuwe nano-simkaart is 40 procent kleiner dan de huidige micro-simkaart, die in veel moderne telefoons gebruikt wordt.

De afmetingen zijn een belangrijk onderwerp voor telefoons en andere apparaten die een simkaart gebruiken. Een kleinere simkaart laat meer ruimte over voor andere elektronicacomponenten goed voor betere functionaliteit of een minder energieverbruik.

RIM, Motorola en Nokia

Een concurrerend ontwerp was ingediend door RIM en Motorola en werd ondersteund door Nokia. Nadat er aan beide ontwerpen aanpassingen waren aangebracht groeiden ze naar elkaar toe, met als belangrijkste resterende verschil dat de RIM/Motorola-kaart met een druk mechanisme in en uit het toestel kan worden gedaan terwijl er voor het Apple-ontwerp een houdertje nodig is. 

Nokia heeft zich heftig verzet tegen het Apple-ontwerp, zelfs door het dreigen met het intrekken van de toestemming voor het gebruik van patenten. Met deze beslissing van de ETSI zal Nokia in het stof moeten bijten. Nokia heeft nog steeds grote moeite met het Apple ontwerp en verwacht voor veel toepassingen nog lang de bestaande kaartjes in gebruik zullen blijven.

De functionaliteit van de nano-sim blijft gelijk aan die van de huidige simkaart. Het zal de meeste telefoongebruikers koud laten en nauwelijks opvallen. Wat we wel zullen merken is dat telefoontoestellen de komende jaren kleiner en dunner worden.

Bron: ARS

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: nano-sim

Laatste reactie