Apple wil iets doen aan beloning Foxconnmedewerkers

Apple wil iets doen om de werkomstandigheden van de arbeiders in de chinese Foxconnfabrieken te verbeteren. Het was de afgelopen week groot in het nieuws: bij het bedrijf Foxconn in Shenzhen hebben de afgelopen tijd zeker tien medewerkers zelfmoord gepleegd.
Moederbedrijf Foxconn maakt apparaten voor meer bedrijven (ondermeer Microsoft, HP, Dell, Nintendo, Sony, enzovoorts), maar in de tak van het bedrijf in Shenzhen worden vooral producten voor Apple gemaakt. 

De omstandigheden schijnen namelijk niet best te zijn. Zo zouden de arbeiders bijvoorbeeld standaard moeten overwerken zonder dat deze extra uren uitbetaald werden. Ook was hen een loonsverhoging van 20% beloofd, maar die belofte werd niet ingelost.

Daar wil Apple nu iets aan doen. Volgens - nog niet door Apple zelf bevestigde - berichten wil Apple het grootste deel van deze 20% loonsverhoging gaan financiëren. Hoewel Apple daar zelf niet veel van zal merken (volgens de DailyTech wordt de winst op de iPad door deze geste met 0,7% verlaagd), moge het duidelijk zijn dat het voor de arbeiders wel een wereld van verschil zal maken. Het zou mooi zijn als andere bedrijven zich ook zouden gaan inzetten voor betere omstandigheden voor arbeiders in de lage-lonen-landen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: