abonneren

Apple presenteert kleine iPhone SE met zelfde specificaties als iPhone 6S

Apple komt met een nieuwe, kleine iPhone. De iPhone SE heeft precies dezelfde specificaties als de iPhone 6S, maar heeft een scherm van slechts 4", even groot als de iPhone 5.

Waar Apple de laatste jaren steeds meer de algemene trend volgde door beeldschermen steeds groter te maken, lijkt het bedrijf nu een stapje terug te doen. De iPhone SE heeft een scherm van slechts 4", wat vandaag de dag een minuscuul formaat is voor een telefoon maar ooit nog de enige maat was waarin een iPhone te krijgen was.

Die kleine maat is echter geen indicatie voor de specificaties, want het apparaat heeft dezelfde rekenkracht als de grotere iPhone 6S. Het toestel heeft dezelfde 64-bit A9-processor als de iPhone 6S.

Live Photos

Net als de iPhone 6s is het met de iPhone SE mogelijk om Live Photo’s te maken, de bewegende foto's die vooralsnog alleen in de iPhone 6S te gebruiken waren. Hoe hard je drukt maakt daarbij in dit geval niet uit, want helaas ondersteunt de SE geen 3D Touch. Dat is overigens niet het enige verschil met de 6s, want het toestel heeft ook geen LED flash aan de voorzijde, en de aan/uit-knop zit niet aan de zijkant van het toestel, maar aan de bovenkant, zoals bij de iPhone 5s nog het geval was.

Zelfde accuduur

De levensduur van de batterij is ook weinig verrassend, Apple belooft tussen de 9 en 10 uur aan batterij bij wisselend intens gebruik, zoals het bij al z’n smartphones doet, met uitzondering van de iPhone 6s Plus. Liefhebbers van Apple Pay (wat in Nederland helaas nog steeds niet te gebruiken is) zullen blij zijn om te horen dat het toestel ook een NFC -chip bevat én natuurlijk de vingerafdruksensor.

Kleiner, maar duurder

De iPhone SE mag dan een flink kleiner toestel zijn, zoals gezegd betekent dat niet dat je nu ineens voor heel weinig geld een iPhone in je zak hebt. Voor een 16 GB iPhone 6S betaal je 739 euro, voor de 16 GB-versie van de nieuwe iPhone SE betaal je € 489,-. Er komt ook een versie van 64 GB voor € 589,-. Nederland zit niet bij de eerste landen waar het toestel te koop is. Waarschijnlijk is de nieuwe iPhone pas in mei in ons land te krijgen.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: iphone