abonneren

Apple introduceert iPhone 5S en iOS 7

De geruchten dat de nieuwste iPhone uitgerust zou worden met een vingerafdruksensor zijn bevestigd. De iPhone 5S, gisteravond door Apple aangekondigd, bevat naast deze Touch ID-vingerafdruksensor ook een 64-bits A7-chip en een 8-megapixel iSight-camera met True Tone-flits.

De specificaties van het nieuwe toestel (dat vanaf 20 september in 11 landen verkrijgbaar is; Nederland zit daar zoals wel vaker niet bij) zijn indrukwekkend. Met de nieuwe A7-chip heeft de iPhone 5s als eerste smartphone een 64-bits-architectuur van desktopniveau. Doordat de prestaties van de systeemprocessor en grafische processor tot twee keer zo hoog zijn, gaat vrijwel alles wat je op iPhone 5s doet, van het openen van een app tot het bewerken van je foto's en het spelen van een veeleisende grafische game, sneller en beter dan ooit, aldus Apple, terwijl dat niet ten koste gaat van de batterij. De toestellen zijn ook uitgerust met een M7-bewegingscoprocessor, die gegevens verwerkt van de versnellingsmeter, gyroscoop en het kompas. Daarmee wordt de A7-chip ontlast, wat het batterijverbruik ten goede komt.

De iPhone 5s draait op iOS 7, de belangrijkste iOS-update sinds de lancering van de eerste iPhone, die is afgestemd op 64-bits-technologie en allerlei nieuwe voorzieningen bevat, zoals Bedieningspaneel, Berichtencentrum, verbeterde multitaskingmogelijkheden, AirDrop, een verbeterde versie van Foto's, Safari en Siri, en iTunes Radio.

Kijken we naar de camera, dan zien we een 8-megapixel iSight-camera met een diafragma van f/2.2 en een nieuwe, grotere sensor met pixels van 1,5μ. Dit alles betekent een hogere gevoeligheid en betere foto's bij weinig licht, en dus over de gehele linie betere foto's. Een primeur is de nieuwe True Tone-flitser, die je nog op geen enkele andere camera aantreft. Deze flitser past de kleur en intensiteit aan voor meer dan 1000 combinaties, waardoor foto's die met de flitser zijn genomen er natuurlijker uitzien. Ook nieuw op iPhone 5s is de Burst-modus, slowmotionvideo met 120 bps, een nieuwe FaceTime HD-camera die betere resultaten geeft bij weinig licht en de mogelijkheid om in iOS 7 FaceTime-gesprekken zonder beeld te voeren.

En dan Touch ID.  Dit is geïntegreerd in de thuisknop en maakt gebruik van een saffierkristal en een capacitieve aanraaksensor om een hogeresolutiefoto van je vingerafdruk te nemen. Dat beeld wordt vervolgens zó geanalyseerd dat het niet uitmaakt onder welke hoek je je vinger plaatst. Alle gegevens over je vingerafdruk worden versleuteld bewaard in een beveiligd gedeelte van de A7-chip in iPhone 5s; ze worden dus nooit op een server van Apple of als reservekopie in iCloud bewaard. Met Touch ID kun je ook op een veilige manier aankopen doen bij de iTunes Store, App Store en iBooks Store. Wie een iPhone 5s aanschaft, kan gratis iPhoto, iMovie, Pages, Numbers en Keynote downloaden.

Geschreven door: Annemarie Korevaar op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: Iphone 5c, Iphone 5s

Nieuws headlines

Laatste reactie