abonneren

Apple introduceert iPhone 5

Apple heeft woensdagavond de nieuwe iPhone aangekondigd. De iPhone 5 is sneller, 20 % lichter en heeft een iets groter scherm.

Geen 'nieuwe iPhone', of 'zesde generatie iPhone', Apple heeft er zoals verwacht voor gekozen zijn nieuwste telg in de iPhone-familie 'iPhone 5' te noemen.

Het toestel krijgt een 4 inch scherm, waardoor het toestel 123,8 millimeter hoog wordt, 58,6 millimeter breed en 7,6 millimeter dun. Het gewicht is flink gereduceerd: van 143 gram voor de iPhone 4S naar een bescheiden 112 gram voor de nieuwe iPhone 5.

De iPhone 5 gebruikt een Apple A6-processor die tot 100 procent sneller is dan de A5-chip in de iPhone 4S. De iPhone 5 werkt niet langer met een microsim, maar met de door Apple bedachte nano-sim. In hoeverre je de bestaande sims nog op maat kunt knippen is de vraag.

Draadloos

Voor draadloze verbindingen beschikt de iPhone 5 over 4G LTE, en dat ook in Europa. Verder is er Bluetooth 4.0 met ondersteuning voor Low Energy-standaarden (LE) en je kunt de iPhone 5 gebruiken met wifi-netwerken die gebaseerd zijn op de 2.4Ghz-band (802.11a/b/g/n) en 5Ghz-band (802.11n). De maximumsnelheid van LTE ligt op 100 megabit per seconde, terwijl wifi tot 150 megabit per seconde mogelijk moet maken.

Een GPS-ontvanger ontbreekt niet, net als een kompas in het toestel. NFC zit er vooralsnog niet in en zal mogelijk pas in de iPhone 6 geïntegreerd worden.

Retinascherm

Het scherm heeft een serieuze update gehad. Buiten de grootte (van 3,5 inch naar vier inch) is de resolutie evenredig omhoog gegaan naar 1366x640 pixels (wat neerkomt op 326 pixels per inch), krijgt het scherm een contrastratio van 800:1 en kan het toestel sRGB-kleuren weergeven.

Lightning dock-connector

De iPhone 5 krijgt een smallere 8-pins dock-connector die onder de naam 'Lightning' door het leven gaat. Lightning is een digitale aansluiting, maar kan desgewenst met een adapter worden omgetoverd tot een 30-pins analoge connector. De adapter zal los verkocht worden door Apple.

IOS 6

iPhone 5 wordt geleverd met iOS 6, de nieuwe versie van Apple’s mobiele besturingssysteem dat meer dan 200 nieuwe functies bevat. Bijvoorbeeld de nieuwe Kaarten-app met door Apple ontworpen kaarten, gedetailleerde navigatie en de nieuwe Flyover-weergave, integratie met Facebook voor Contacten en Agenda. Er is een directe postingmogelijkheid vanuit Berichtencentrum. Passbook is de eenvoudigste manier om al je kaartjes op één plaats te bewaren. Verder zijn er nieuwe Siri-functies, zoals ondersteuning van nog meer talen, eenvoudige toegang tot sportuitslagen en aanbevolen restaurants en voor Siri en Facebook geschikte apps als Foto's, Safari en Kaarten, en gedeelde fotostreams via iCloud.

Beschikbaarheid

De iPhone 5 komt in het wit, zilver en antraciet. De iPhone 5 is vanaf 21 september verkrijgbaar in de Verenigde Staten voor $ 199 voor de16 GB versie en $ 299 voor de 32 GB versie en $ 399 een 64 GB uitvoering. Bij ons zal de iPhone 5 vanaf 28 september te koop zijn. De Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend.

 

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Smartphones

Tags: Iphone 5

Nieuws headlines

Laatste reactie